1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Försvaret ska köpa tre svävare.
Kockums varv i Karlskrona kämpar för att få ordern.
Karlskrona • Publicerad 22 september 2001

KARLSKRONA

Svävarna ska ingå i amfibiebrigadens transportkompani och ska vara i drift inom några år.

- Vi är i behov av ytterligare transportresurser i amfibiesystemet och ett färdmedel för snabba personal- och materieltransporter som även kan användas under vinterperioden, säger Jonas F Montgomery, örlogskapten och informationschef i Marinens taktiska kommando.

Försvarets materielverk har fått uppdraget att upphandla totalt tre svävare. Ett bemyndigande fanns i regeringens försvarsbudget som presenterades i torsdags. När en upphandling kommer att ske kan dock inte Kurt Svensson, informationschef på FMV, svara på.

- Svävarna ligger i materielanskaffningsplanen, men i vilket tidsperspektiv de ska upphandlas vet jag inte.

Ligger bra till

Kockums i Karlskrona ligger bra till för att få beställningen. Varvet konstruerade och byggde nämligen en prototyp till svävarfarkost 1997-1998 och som faktiskt fortfarande nyttjas av marinen.

- Intrycken av svävaren har varit mycket positiva, säger Jonas F Montgomery.

En klar fördel uppges vara att farkostens skrov är byggt i lätt och starkt kolfiberlaminat, samma materiel som används i de nya Visbykorvetterna.

Lätt utrustning

Utrustningen ombord är av lättviktstyp, såsom dörrar, säten, propelleraxlar, rör, kapslar, apparatskåp med mera.

Svävarens huvuduppgift kommer att bli snabba personal- och materialtransporter för de rörliga brigadförbanden inom amfibiestridskrafterna. Lastutrymmen på prototypen rymmer 20 skadade soldater på bår eller 50 sittande soldater. Den är också konstruerad för att kunna ta ombord en bandvagn eller en 20 fots stor container. För att göra detta möjligt har farkosten försetts med en unik styrhytt, som är höj- och sänkbar.

Att konstruera en svävarfarkost var delvis ett nytt koncept för varvet. Därför tog de hjälp av ett brittiskt företag som är specialister på svävarteknik.

Den svävarprototyp som testats är 19 meter lång och 9 meter bred och bemannas med tre personer. Farten i fullastat skick uppgår till cirka 35 knop. Utan last når den över 50 knop. Maskineriet utgörs av två dieselmotorer, som driver var sin luft- och framdrivningsfläkt.

Lars-Göran Enarsson

Lars-Göran Enarsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.