1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Vårdare visade sitt kön för handikappad

Karlskrona kommun polisanmälde inte det sexuella övergreppet mot en ung man inom handikappomsorgen.
Kommunen nekade dessutom den utsatte personens förvaltare insyn i händelsen.
Karlskrona • Publicerad 24 april 2013

– Jag var tvungen att gå till domstol med en begäran om att få ut den lex Sarahanmälan som handikappförvaltningen på Karlskrona kommun upprättat efter övergreppet. Kommunen vägrade att lämna ut information om vad min klient hade blivit utsatt för, säger den gode mannen.

Klienten är en ung autistisk man som har sitt boende inom handikappförvaltningen i kommunen. Och det var här som övergreppet skedde.

Den unga killen och en kamrat till honom hade haft ett samtal om att vara blyg, när en manlig vårdare hade uppmanat pojkarna att visa sina könsorgan. För att övertyga killarna om ”det naturliga” i att visa sina kön, hade vårdaren blottat sig för pojkarna.

Enligt kommunens egen utredning hade de unga killarna blivit väldigt illa berörda och tittat bort. De upplevde händelsen så obehaglig att de berättade för andra i personalen.

Handikappförvaltningens ansvariga chefer lade locket på och gjorde en intern utredning av händelsen. Men trots att två unga män kunde vittna om vad de utsatts för, gjordes ingen polisanmälan om sexuellt ofredande eller övergrepp.

– Det tycker jag är mycket märkligt. Även unga människor med funktionshinder omfattas av rättssäkerheten. Men de fick aldrig någon chans, säger den autistiska killens förvaltare.

Handikappförvaltningen bedömde dock att händelsen var så allvarlig att det gjordes en lex Sarahanmälan och vårdaren stängdes av från sitt arbete med omedelbar verkan.

– När jag fick kännedom om detta begärde jag att få ta del av lex Sarahanmälan. Men kommunen sa nej. Jag tvingades gå till domstol för att få information om vad som hänt min klient, säger förvaltaren.

Han överväger nu att göra en polisanmälan i efterhand.

– Jag är inte ute efter hämnd. Men jag tycker det är förfärligt om vårdaren kan gå fri. Även om han kanske förlorade jobbet i Karlskrona kommun kan han ju få jobb med funktionshindrade i någon annan kommun, säger förvaltaren.

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.