1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Urkul Kultur Manglade - hela kvällen lång

Kvällens presentatörer är Jenny Eigert och Ulf Appelqvist, och det är mindre än en timme kvar till UKM-festivalens första föreställning. De båda presentatörerna står mitt i Konserthusets foajé, och runt dem på heltäckningsmattan sitter flera av de 130 tonåringar som ska framträda och ställa ut sin konst. UKM står för Ung Kultur Möts.
Karlskrona • Publicerad 29 januari 2007

Medan Jenny Eigert och Ulf Appelkvist kör en liten kick-off inför kvällens show smyger de andra vuxna kring gruppen av ungdomar som sitter i en klunga och lyssnar på hur bra de är och att det inte alls är pinsamt att ramla när man framför ett dansnummer. Konserthuset är fullt av vuxna, både arrangörer och publik. Men de unga är desto fler. Kvällen är ju deras.

Graffiti och manga På foajéväggarna hänger fotografier, graffiti och mangainspirerad konst av 14 unga konstnärer. En av dem är Calle Ålenius som ställer ut graffiti. Sina största arbeten fick han lämna hemma i garaget, där han har graffat på stora spånskivor som pappa köpt.

- Jag vet inte hur länge jag har målat, säger han efter att ha funderat ett tag. Hela livet. Det blir mest graffiti, men det är ju inte så många som målar här i Karlskrona.

Intill Calle Ålenius verk har Frida Almén hängt sina bilder. Flera av dem ser ut att ha inspirerats av mangaserier, men där finns också en närstudie av två dumlekolor.

- Jag målar väldigt mycket olika saker, så jag tog med lite av varje, säger hon. Jag ser en bild framför mig i huvudet och så ritar jag bara.

Ingen tävling Flera av konstverken är fotografier. Även bland publiken i konsertsalen är det många som bär en systemkamera med proffsigt objektiv över axeln, och när takbelysningen har släckts plockar flera fram sina mobiltelefoner för att ta kort.

UKM:s deltagare är från 13 till 19 år. Men det är ingen tävling eller talangjakt, är Ann-Christin Bernhardsson från Kulturskolan noggrann med att säga. Hon håller i trådarna för arrangemanget och har varit med under UKM-festivalens samtliga tre år.

- Jag tycker att vi har fått in den här festivalstämningen nu, säger hon. Det kändes särskilt i går kväll när vi hade olika verkstäder med teater, animation, scen och fik här. Då var det verkligen festivalstämning.

Tredje året Tio av deltagarna väljs ut av en jury som består av kulturarbetare och ungdomar. Nä förresten, inte en jury, utan en grupp. Det är ju ingen tävling. De tio som väljs ut kommer att få åka till Hultsfred i juni för att delta i en liknande, men större, UKM-festival.

Det är tredje året Anna Bergvall deltar. I kväll ska hon framträda både solo med egna låtar och i grupp. Det blir både sång, piano-, munspels- och gitarrspel.

- Stämningen är så bra här, säger hon. Det är typ som en festival. Man träffar en massa nya människor. Dessutom har det blivit mycket större och seriösare känns det som.

Sedan ringer det in för första föreställningen, och publiken får se vitt skilda framträdanden. Bredden är total. Här finns allt. Hårdrock, kristen a capella-sång och dans till trafikljud, teater som driver med både invandrares och inföddas fördomar, stökig indiepop som sprudlar av revolt, och en akustisk gitarrduo med fingertoppskänsla.

De som valdes ut för att få åka till Hultsfred den 10-13 juni är:

? Bandet Downhearted med medlemmarna Herman Danielsson, Janne Ogrodowczyk, Christoffer Ling, Daniel Plaza och Viktor Friberg.

? Hanna Lindell och Ann-Sofie Othén, som framförde ett dansnummer.

? Malin Hultman, som ställde ut konst.

? Mimoza Gashi och Agon Gashi, med ett teaterstycke.

Mariam Naraghi
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.