1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Upphandlingen av skolskjutsar stoppas

Karlskrona kommun motiverade inte om varför de olika taxi- och bussbolagen vann kontrakten om skolskjutsarna.
Därför stoppar nu länsrätten upphandlingen av Sturkös skolskjutsar.
Karlskrona • Publicerad 27 maj 2003

BLT har i en rad artiklar berättat om turerna runt upphandlingen av skolskjutsar i Karlskrona kommun.

Bara 180 av 2 000 elever kan spänna fast säkerhetsbältet i de nya taxi- och bussbolagens fordon och ett av bolagen, Kallinge Taxi, körde under en period skolbarn i taxibilar med körförbud.

Bilarna är nu besiktade och godkända, men striden om de inkomstbringande skolskjutskontrakten går vidare.

Taxibolag överklagade

I förra veckan överklagade taxibolaget KFAB Buss och Taxi upphandlingen av Sturkös skolskjutsar till länsrätten. Bolaget menar att det inte har fått den information som lagen säger att anbudsgivarna ska få. Enligt lagen om offentlig upphandling ska alla anbudsgivare få veta vem som har vunnit kontrakten och på vilka grunder.

Karlskrona kommun motiverade bara att tio företag fått kontrakten enligt principen "mest fördelaktiga ekonomiska anbud".

Kan ha lidit skada

Länsrätten konstaterar att kommunen inte har uppfyllt uppgiftsskyldigheten och att det därför är omöjligt att avgöra när tiden för överklagan börjar. Dessutom utesluter inte länsrätten att KFAB kan ha lidit skada på grund av kommunens agerande.

Därför får inte upphandlingen av skolskjutsarna för Sturkö skola avslutas innan länsrätten har tagit ställning till om upphandlingen gått rätt till eller ej. BLT sökte i går Karlskrona kommun för en kommentar, dock utan att lyckas.

Andrea Jilder
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.