Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Uppfinnardagens alla platser tar slut blixtsnabbt

De 20 platserna på BTH:s uppfinnardag på sportlovet går åt blixtsnabbt.
Årets uppgift: bygg en mekanisk skulptur, som rör på sig.
Karlskrona • Publicerad 18 februari 2019
Millie Engström Holmsten bygger ett solsystem med planeter och sol. Saturnus ska få en ring av piprensare och solen pryds med glitter.
Millie Engström Holmsten bygger ett solsystem med planeter och sol. Saturnus ska få en ring av piprensare och solen pryds med glitter.Foto: Johanna Rundgren

En mekanisk skulptur kan se ut på många olika sätt. Millie Engström Holmsten gillar rymden, och valde att skapa ett solsystem på BTH:s uppfinnardag med kulor i olika storlekar.

De placeras på pinnar som ska kunna snurra. En av kulorna pyntas noga med glitter.

Annons

– Det är solen, förklarar Millie Engström Holmsten från Karlskrona, som går i fyran, när hon inte är lovledig från skolan.

När labbet Makerspace öppnar för uppfinnardag på BTH är det strykande åtgång på platserna.

– Den blir fullbokad på en gång. Vi skulle säkert kunnat ha ett event varje dag på lovet, säger Johan Wall, universitetslektor i maskinteknik på Blekinge Tekniska Högskola.

William Andersson och universitetslektor Johan Wall kollar på hur den mekaniska lösningen ser ut i kartong-automaten.
William Andersson och universitetslektor Johan Wall kollar på hur den mekaniska lösningen ser ut i kartong-automaten.Foto: Johanna Rundgren

Han och de andra i labbet vill öka intresset för teknik, och visa vilka möjligheter som finns. På sportlovet är det genom att bygga en skulptur som kan röra på sig, antingen med hjälp av en vev, eller ihopkopplad med batteri.

– Det är ett sätt att få igång det kreativa tänket, och att våga skapa, säger Johan Wall.

Det är också tanken bakom labbet Makerspace. Att upptäcka vidare genom att göra

– Lärande sitter lite i fingrarna också, inte bara i huvudet, säger Johan Wall.

William Andersson, Maximus Kamm-Tehrani och Malte Jonsson bygger mekaniska skulpturer i kartong på uppfinnardagen på BTH.
William Andersson, Maximus Kamm-Tehrani och Malte Jonsson bygger mekaniska skulpturer i kartong på uppfinnardagen på BTH.Foto: Johanna Rundgren
Johanna RundgrenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons