1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Uppåt för restaurangerna

Sänkt restaurangmoms har gett stor effekt i Blekinge.
Sysselsättningen i restaurangbranschen har växt med 6,8 procents sedan momssänkningen för ett år sedan.
Det motsvarar 74 nya heltidsjobb.
Karlskrona • Publicerad 5 januari 2013
Mikael Lagman, som driver ­Nivå och Stars and stripes, kunde öppna upp lunchserveringen på nytt tack vare den sänkta restaurangmomsen.
Mikael Lagman, som driver ­Nivå och Stars and stripes, kunde öppna upp lunchserveringen på nytt tack vare den sänkta restaurangmomsen.Foto: Marcus Palmgren
Fler anställda. Nästan precis ett år efter det att restaurangmomsen sänktes har den genomsnittliga ökningen av arbetstillfällen i landet landat på 5,3 procent.
Fler anställda. Nästan precis ett år efter det att restaurangmomsen sänktes har den genomsnittliga ökningen av arbetstillfällen i landet landat på 5,3 procent.Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Foto: 

Den 1 januari förra året sänktes restaurangmomsen. Förhoppningen var att krögare skulle våga nyanställa personal.

Ett år senare kan branschorganisationen Visita presentera positiv statistik, speciellt för Blekinge län som har ökat sysselsättningen fjärde mest i hela landet. De tre första kvartalen arbetar 6,8 procent fler i branschen jämfört med förra året.

Ökningen motsvarar 74 nya heltidsjobb. Men det rör sig om fler personer, eftersom långt ifrån alla arbetar heltid.

På sportbaren Stars and stripes i Karlskrona har den sänkta momsen gett positiva effekter.

På grund av dålig lönsamhet fick restaurangen stänga sin lunchservering för ett par år sedan. Tack vare den halverade restaurangmomsen kunde han börja servera lunch i år på ett lönsamt sätt. Satsningen ledde till motsvarande 3–4 heltidsanställningar.

– Det hade vi inte kunnat göra annars. Nu har vi hittat lönsamhet igen, säger Mikael Lagman som är delägare på Stars and stripes och Nivå i Karlskrona.

Han har fått en bättre lönsamhet på båda restaurangerna, vilket leder till att de har kunnat expandera och anställa fler.

Förra året var Nivås bästa år någonsin sett till matförsäljning. Som en följd kunde man anställa mer extrapersonal, motsvarade 1,5–2,5 heltidstjänster.

– Det är främst i köket som vi har skapat extra ­arbetstimmar, berättar han.

Den genomsnittliga ökningen av arbetstillfällen i landet är 5,3 procent, en siffra som Blekinge ligger klart över.

– Vi i restaurangbranschen är bra arbets­givare för ungdomar. Många börjar sin karriär genom att jobba en sommar i restaurang. Vissa blir kvar, säger Ola Johansson, hotelldirektör på Scandic.

Momssänkningen kommer att utvärderas av regeringen 2016, först då presenteras med större säkerhet vilka effekter den gett.

Daniel Svensson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.