Uppåt för restaurangerna
Den 1 januari förra året sänktes restaurangmomsen. Förhoppningen var att krögare skulle våga nyanställa personal.
Ett år senare kan branschorganisationen Visita presentera positiv statistik, speciellt för Blekinge län som har ökat sysselsättningen fjärde mest i hela landet. De tre första kvartalen arbetar 6,8 procent fler i branschen jämfört med förra året.
Ökningen motsvarar 74 nya heltidsjobb. Men det rör sig om fler personer, eftersom långt ifrån alla arbetar heltid.
På sportbaren Stars and stripes i Karlskrona har den sänkta momsen gett positiva effekter.
På grund av dålig lönsamhet fick restaurangen stänga sin lunchservering för ett par år sedan. Tack vare den halverade restaurangmomsen kunde han börja servera lunch i år på ett lönsamt sätt. Satsningen ledde till motsvarande 3–4 heltidsanställningar.
– Det hade vi inte kunnat göra annars. Nu har vi hittat lönsamhet igen, säger Mikael Lagman som är delägare på Stars and stripes och Nivå i Karlskrona.
Han har fått en bättre lönsamhet på båda restaurangerna, vilket leder till att de har kunnat expandera och anställa fler.
Förra året var Nivås bästa år någonsin sett till matförsäljning. Som en följd kunde man anställa mer extrapersonal, motsvarade 1,5–2,5 heltidstjänster.
– Det är främst i köket som vi har skapat extra arbetstimmar, berättar han.
Den genomsnittliga ökningen av arbetstillfällen i landet är 5,3 procent, en siffra som Blekinge ligger klart över.
– Vi i restaurangbranschen är bra arbetsgivare för ungdomar. Många börjar sin karriär genom att jobba en sommar i restaurang. Vissa blir kvar, säger Ola Johansson, hotelldirektör på Scandic.
Momssänkningen kommer att utvärderas av regeringen 2016, först då presenteras med större säkerhet vilka effekter den gett.