1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Unik satsning på hjärtrehabilitering

Blekinge ska få landets mest effektiva hjärtrehabilitering.
Den planerade storsatsningen ska minska den stora andelen långtidssjukskrivna bland hjärtpatienter.
Satsningen ska också ge en hel del nya jobb till länet.
Karlskrona • Publicerad 23 april 2002

Planerna avslöjades i går av Landstinget Blekinge och Hjärt- och lungsjukas riksförbund. Någonstans i länet, var är inte bestämt, ska en hjärtrehabiliteringsklinik byggas.

- I dag har vi en jättefin akutvård och slutenvård. Men sedan är det skralt, säger Erland Johansson, ordförande i Hjärt- och lungsjukas riksförbund och tidigare landstingsråd i Blekinge.

Får inte rätt hjälp

Eftersom rehabiliteringen av hjärtpatienter är bristfällig går många av dem långtidssjukskrivna. De får inte alltid den hjälp de behöver för att ändra kostvanor, sluta röka eller på annat sätt ändra livsstil för att kunna ta sig tillbaka till arbetslivet efter till exempel en hjärtinfarkt.

Modellen för den planerade hjärtrehabiliteringen har Hjärt- och lungsjukas riksförbund lånat från sin systerorganisation i Norge, där det redan finns åtta liknande centra. Och Erland Johansson hoppas att satsningen i Blekinge bara är den första av flera i Sverige.

Landstinget Blekinge och Hjärt- och lungsjukas riksförbund har hittills bara enats om att genomföra en förstudie kring möjligheterna att skapa en hjärtrehabiliteringsverksamhet i länet.

Men landstingsrådet Bernth Johnson (s) är övertygad om att planerna kommer att bli verklighet.

- Jag bedömer möjligheterna till näst intill hundraprocentiga. Med den takt som vi tänkt hålla tas det första spadtaget någon gång under nästa år, säger han.

Kan ge intäkter

Rehabiliteringen ska heller inte medföra några kostnader för landstinget, utan Bernth Johnson hoppas att den till och med kan ge en del intäkter.

I anslutning till rehabiliteringskliniken ska ett kompetenscentrum byggas upp för att förebygga hjärtsjukdomar. Där ska en ny yrkesgrupp - livsstilspedagoger - utbildas, vars tjänster kan köpas av företag och myndigheter för att ändra och förbättra personalens livsstil.

Gunnar Svensson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.