1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Unga lärde sig om jakt

Sjöfågeljakt med jaktkanot är gammal men utdöende skärgårdstradition.
Men en strimma hopp finns. Det visar intresset från unga som vill lära sig mer om skärgårdsjakt.
Karlskrona • Publicerad 8 oktober 2001

För några dagar sedan var det avslutning i jaktkursen för intresserade barn i östra Blekinge. Vid Sandhamn på Torhamnslandet fick barnen bland annat skjuta lerduvor.

Det är Blekinge Sjöjaktvårdsförening som arrangerat kursen. Huvuddelen av tiden har ägnats åt säkerhetstänkande. Men mycket annat kring jakten har gåtts igenom med de tio deltagarna.

Utdöende arv

- Det är en viktig verksamhet. Jaktformen linjejakt med jaktkanot är på utdöende. Det är ett skärgårdskulturarv som riskerar att försvinna, säger Kjell Holgersson, ordförande i föreningen som har cirka 350 medlemmar i länet.

Han konstaterar att det är svårt med rekryteringen underifrån. Där är ungdomsverksamheten ett viktigt inslag. Dessutom ett inslag Kjell Holgersson gillar:

- Ja, det är jättekul att jobba med ungdomarna.

Oljesaneringsgrupp

Blekinge Sjöjaktvårdsförening värnar alltså om sjöfågeljakten.

Men medlemmarna jobbar också med natur- och miljöfrågor.

Bland annat har föreningen en oljesaneringsgrupp som alltid är beredd att rycka ut vid oljeutsläpp som skadar djur och natur längs Blekingekusten.

Göran Lindh
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.