1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Underleverantör andas ut efter besked om Saab–affär

Ovissheten kring framtiden på Karlskronavarvet har varit tuff, inte minst för underleverantörer.För Erich Lammers, vd för måleriföretaget Paintbox, kom sön­dagens besked om att Saab köper Kockums som en stor lättnad.
Karlskrona • Publicerad 1 juli 2014
Konflikt om ubåtstillverkning. Försvarets materielverk (FMV) och den tyska stålkoncernen Thyssen?Krupp har i flera år legat i konflikt om ubåtstillverkningen vid Kockums. Eftersom parterna inte har kunnat komma överens har FMV vänt sig till Saab i stället. Nu har Thyssen?Krupp och Saab kommit överens om att Saab ska köpa Kockums.
Konflikt om ubåtstillverkning. Försvarets materielverk (FMV) och den tyska stålkoncernen Thyssen?Krupp har i flera år legat i konflikt om ubåtstillverkningen vid Kockums. Eftersom parterna inte har kunnat komma överens har FMV vänt sig till Saab i stället. Nu har Thyssen?Krupp och Saab kommit överens om att Saab ska köpa Kockums.Foto: Gunnar Svensson (BLT)

Under flera år har Kockums planerat för att bygga två nya A­ 26–ubåtar och halvtidsmodifiera två befintliga ubåtar av Gotlandsklass.

Men eftersom Försvarets materielverk (FMV) inte har lyckats komma överens med den tyska ägaren Thyssen–Krupp om pris och villkor, så har beställningen hållits tillbaka, vilket har inneburit minskad aktivitet på varvet.

Erich Lammers är vd på måleriföretaget Paintbox som målar ubåtar in– och utvändigt. Han har tidigare berättat för BLT att uppdragen till hans företag minskat så mycket att han varit tvungen att säga upp hela sin personal på tolv anställda.

Men i och med att Saab nu köper Thyssen–Krupp Marine Systems, tidigare Kockums, anar han ljuset i tunneln.

–  Det är med glädje vi tar emot beskedet. Nu känns det lite tryggare, nu får vi lite arbetsro, säger han.

Särskilt orolig har han varit för att den specifika kompetensen hos hans anställda ska gå förlorad om de hinner försvinna i väg till andra jobb. Fyra av hans anställda har redan hunnit lämna företaget.

–  Det tog bara några timmar så hade de nya jobb, säger han.

Nu hoppas han kunna återanställa dem igen.

Erich Lammers tycker att parterna har varit framgångsrika i att få till en uppgörelse på kort tid.

–  De har jobbat hårt och bra med detta. Med tanke på hur stor affären är, så är det mycket pusselbitar som fallit på plats.

Charlotte Rydberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.