1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ubåt släppte ut olja

All bunkring av drivmedel till ubåtar av typen Sjöormen är stoppad tillsvidare.
Orsaken är ett dieselutsläpp i örlogshamnen i Karlskrona och som polisanmälts.
Fartyschefen på ubåten riskerar nu böter.
Karlskrona • Publicerad 18 april 2002

KARLSKRONA

Det var i samband med bunkring av miljödiesel som det sipprade ut omkring 15 liter bränsle i örlogshamnen i Karlskrona i onsdags i förra veckan. Först dagen efter larmades räddningskåren i Karlskrona som fick lägga ut länsar för att ta upp brännoljan.

Fartygschefen på ubåten riskerar nu böter för utsläppet.

- Vi har satt igång en utredning om varför räddningstjänsten aldrig larmades i samband med utsläppet, säger Göran Sjösvärd på polisen i Karlskrona.

All bunkring stoppad

Ubåtsflottiljen har nu stoppat all bunkring av drivmedel till ubåtar i Sjöormenklassen.

- Det måste utredas om hur det gått till och hur vi ska bunkra den här typen av ubåtar framöver, säger Leif Carlsson, stabschef och kommendörkapten på första ubåtsflottiljen. Kanske måste vi lägga länsar runt omkring ubåten varje gång vi ska bunkra drivmedel.

Orsaken till utsläppet är att man övertankat ubåten. Ubåtstypen är byggd på 1960-talet och har en gammal bränsletankskonstruktion. Tanken är fylld med vatten som trängs undan när brännoljan fylls på.

Svår att kontrollera

Problemet är att man inte kan ha fullständig kontroll på när tanken är fylld eftersom avtappnings- och returvattenröret sitter under ubåten.

- Det innebär att vi skulle behöva en dykare under ubåten som kontrollerar när bunkringen är klar, säger Tomas Blissing, sjösäkerhetsofficer på ubåtsflottiljen.

Lars-Göran Enarsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.