GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

U 137 var bestyckad med ny typ av kärnvapen

U 137 bar på en helt ny typ av kärnvapentorpeder.
Och hon var inte ensam. En miniubåt opererade i samma område.
MUST:s förre överstelöjtnant Per Andersson återger vad ryska officerare bekräftat för honom.
Karlskrona • Publicerad 28 oktober 2011
på grund. En räddningshelikopter upptäckte ubåten U 137 klockan 11.10 på morgonen den 28 oktober. U?137 hade gått på grund i Karlskronas skärgård. MUST:s förre överstelöjtnant, Per Andersson, har fått bekräftat att ubåten hade en ny typ av kärnvapen­torpeder ombord.
på grund. En räddningshelikopter upptäckte ubåten U 137 klockan 11.10 på morgonen den 28 oktober. U?137 hade gått på grund i Karlskronas skärgård. MUST:s förre överstelöjtnant, Per Andersson, har fått bekräftat att ubåten hade en ny typ av kärnvapen­torpeder ombord.
Foto: Bengt Pettersson

Uppgifterna om de kärnvapenladdade torpederna och miniubåten har han fått i samband med möten med ryska officerare på hög nivå.

– Vi har livslång tystnadsplikt inom MUST. Jag jobbade där i 20 år. Vad jag tagit fram är endast uppgifter som bekräftar vad jag redan kände till från min tidigare tjänstgöring.

Överstelöjtnanten från Vaxholm har i sin forskning eftersträvat ett flertal möten med ryska officerare.

Han har fått bekräftat att ubåten hade en ny typ av kärnvapentorpeder som hade lastats i Baltijsk. Laddningen var mindre. De skulle kontrollera detta system ombord med hantering, inställningar, med mera, samt öva mot olika marina mål.

Detta var anledningen till att stabschefen i Kaliningrad Josef Avrukevitj var med under hela operationen. Det hade dessutom med säkerheten att göra vid hanteringen av kärnvapen.

Under U137:s patrullering i södra Östersjön följdes de uppgjorda sambandsinstruktionerna. Det innebar att de relativt regelbundet gick upp till ytan och skickade upp radiomaster för att motta eventuella meddelanden.

På lördagskvällen 24 oktober 1981 klockan 21.35 bröts denna rutin. Under tre timmar hissade man masterna tre gånger för att lyssna. Vid det tredje tillfället söndagen 25 oktober klockan 00.58 mottog de en signal innehållande ett kodord.

– Enligt min uppfattning är det vid denna tidpunkt som ordern som innebar att ubåten satte nordlig kurs mot Blekinge påbörjades.

En operation med en mindre undervattensfarkost ska ha påbörjats en kort tid innan U 137 mottog sitt signalmeddelande.

Operationen startade sannolikt någonstans i Hanöbukten. Den mindre undervattensfarkosten, som var utrustad med speciell utrustning, rörde sig längs Blekingekusten för att sedan gå mot Utklippan.

Denna farkost tillhörde ett annat specialförband i Kaliningradområdet.

När U 137 gick på grund, och den första rapporten på radio från ubåten nådde staben i Kaliningrad på morgonen 28 oktober, utbröt stor förvirring under en kortare tid. Inledningsvis trodde staben av någon anledning att det var den mindre farkosten som hade grundstött med sin specialutrustning.

När läget hade klarnat gavs order att operationen med specialfarkosten omedelbart skulle avbrytas. Den beordrades till en mötesplats med ett special­fartyg i södra Östersjön där den togs ombord.

I sina återkommande kontakter har Per Andersson stött på många frågetecken när han anfört att U 137 inte var ensam i sin operation.

– Att officerare inte kände till olika operationer var ett typiskt ryskt sätt. Helt emot hur västmakterna genomförde sina övningar. Den militära ledningen var skicklig på att genoföra sådana operationer. Det måste man berömma dem för att hela tiden planera med säkerheten i främsta rummet. Ingen skulle känna till vad den andre gjorde. Koordineringen skedde högre upp i systemet.

Även när det gäller ryssarnas planer på ett fritagningsförsök har den pensionerade överstelöjtnanten fått sina MUST-uppgifter bekräftade från ryssarna.

Undsättningsstyrkans största problem var den kustspaningsradar som fanns i området samt det kustartilleribatteri som var aktivt.

Ryssarna hade räknat på svenskarnas kaliber och jämfört med vad man själva hade ombord. De kom fram till att de var i underläge i detta sammanhang.

Enligt välinformerade personer återupptogs den avbrutna operationen utanför Blekinge med den mindre farkost som hade utrustats med särskild utrustning en månad efter det att U 137 hade återkommit till Ryssland.

– Jag har varit extremt noga med att inte återberätta något som jag inte redan visste från min tid på MUST, betonar Per Andersson än en gång.

Trots återkommande förfrågningar hos ryssarna har han inte kunnat klarlägga U137:s egentliga syfte.

–Vad som är klarlagt är att ryssarnas operationer ofta var krigsförberedelser som utfördes under fredstid.

Kontroll av Sveriges botteninstallationer såsom fredsutlagda mineringar och annan utrustning samt kontroller av kommunikationskablar och kabelsystem på boten var uppgifter som utfördes. Han har också fått bekräftat att ryssarna placerade ut olika förvaringsutrymmen på botten. De vattentäta förvaringsbehållarna kunde innehålla vapen, sprängämnen, sambandsutrustning till något större förvar för dykmateriel och tyngre utrustning.

I ryssarnas krigsplanering ingick också att torpeder skulle avfyras. Strategiska mål i Sverige var bland annat marinens anläggningar vid Muskö och i Karlskrona.

– Och någon felnavigering var det absolut inte frågan om. De hade anpassat sitt djupläge så de skulle kunna gå förbi grund och grynnor i precis rätt tid.

Lennart Andersson
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.