1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Två Stumholmssnipor i vattnet

De börjar med att bygga en ställning i trä och utifrån den växer det fram en vacker träbåt.1 5 00 timmar med ritningar och doften av trä, olja och tjära. I går stod de äntligen klara att sjösättas, två Stumholmssnipor, byggda av elever på Litorina folkhögskolas båtbyggarlinje.
Karlskrona • Publicerad 23 maj 2014
Jungfruresan. Bosse Örnerheim känner sig lättad. Efter 1 500 timmar ligger Phu i vattnet och kluckar, och läcker i stort sätt ­ingenting.
Jungfruresan. Bosse Örnerheim känner sig lättad. Efter 1 500 timmar ligger Phu i vattnet och kluckar, och läcker i stort sätt ­ingenting.Foto: Marcus Palmgren
Lyftkran. Att lyfta en fem meter lång träbåt kräver sina män. Upp på den lilla vagnen skulle hon, vilket de löste med bravur.
Lyftkran. Att lyfta en fem meter lång träbåt kräver sina män. Upp på den lilla vagnen skulle hon, vilket de löste med bravur.Foto: Marcus Palmgren
I samlad tropp. Alla båtbyggare i lokalen släpper sina verktyg för att gemensamt få båten ner till vattnet.
I samlad tropp. Alla båtbyggare i lokalen släpper sina verktyg för att gemensamt få båten ner till vattnet.Foto: Marcus Palmgren
Lyftkran. Sakta men säkert sänks båten ned mot vattnet.
Lyftkran. Sakta men säkert sänks båten ned mot vattnet.Foto: Marcus Palmgren
Foto: Marcus Palmgren
Foto: Marcus Palmgren
Trångbodd. När båten är 25 centimeter bredare än dörren blir det lite trångt.
Trångbodd. När båten är 25 centimeter bredare än dörren blir det lite trångt.Foto: Marcus Palmgren
Styr med säker hand. Vid Marinmuseet hjälper riggmästare Nisse Gustavsson till att lyfta båten
Styr med säker hand. Vid Marinmuseet hjälper riggmästare Nisse Gustavsson till att lyfta båtenFoto: Marcus Palmgren
Foto: Marcus Palmgren
Sista piffet. När båten ändå lutade på sidan passade Bosse Örnerheim på att måla de delar som han inte kommit åt inne i verkstaden.
Sista piffet. När båten ändå lutade på sidan passade Bosse Örnerheim på att måla de delar som han inte kommit åt inne i verkstaden.Foto: Marcus Palmgren
Foto: Marcus Palmgren
Foto: Marcus Palmgren
Foto: Marcus Palmgren

Som vanligt är det full ­aktivitet i båtbyggarlinjens ­lokaler på Stumholmen. Men i dag är en speciell dag, två av eleverna ska få sjösätta sina mästerverk.

– Det har varit en dröm att göra detta, en dröm som nu går i uppfyllelse, säger Bosse Petersson, elev vid Litorinafolkhögskola.

I två och ett halvt år har han och hans studiekamrat Bosse Örnerheim byggt sina egna båtar. De gjorde sina mallar ihop och har i stort sätt följts åt genom hela arbetet med sina ­båtar.

– Vi utgick från att det ska vara lätt och enkelt att använda dem. Allt bygger på bekvämlighet och lathet för nu ska vi bara njuta, säger Bosse Petersson.

Att bygga en Stumholmssnipa tar ungefär 2,5 år på skolan. Eleverna får själva stå för materialkostnaderna som hamnar på mellan 75 000 till 80 000 kronor.

– Skulle man beställa en sådan här båt skulle den nog kosta 500  000 kronor, säger Bosse Örnerheim.

Är det nervöst att sjösätta henne?

– Det värsta är nog att få den genom dörren, säger Bosse Örnerheim och fortästter:

–  Det vore ju förargligt om det blev en repa på ­sidan, så mycket som jag jobbat med att lacka båten.

Så är det äntligen dags att frakta ner båtarna till Marinmuseet där de får hjälp av riggmästare Nisse Gustavsson att lyfta dem i vattnet.

Men först ska de alltså få ut båten genom dörröppningen.

– Båtarna är två meter breda och dörröppningen är bara 1.75, men det brukar gå bra, säger Nils Göransson, lärare på båtbyggarlinjen.

Alla båtbyggare i lokalen släpper sina verktyg för att gemensamt få båten genom dörrhålet och ner till vattnet. Och efter lite trixande så är hon äntligen ute i solen – och glänser.

Väl nere vid vattnet sätts spännbanden på och hon lyfts sakta ner i vattnet. Stämningen är på topp och Bosse Örnerheim får äntligen stiga ner i sin båt.

– Det känns så bra, säger han där han sitter i sin båt.

Vart går jungfruresan?

– Har tänkt segla hem henne till Ronneby.

Så försvinner alla båtbyggarna från bryggan. Det är dags att trixa ut Bosse Peterssons snipa och få henne i sjön också.

Lena König
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.