1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Två anlagda bränder på mindre än en timme

Två bränder under mindre än en timme.
Båda anlagda - troligen av samma gärningsman.
Polisen hade i går inga spår efter pyromanen.
Karlskrona • Publicerad 16 oktober 2001

Kjell Hasselberg stod vid elvatiden i går förmiddag i Saltö fiskhamn och tittade på resterna av sin båt. Den sex meter långa plastbåten flöt, men hela inredningen var totalförstörd efter en brand.

- Jag fick precis reda på det. Jag har haft telefonen avstängd sedan i går kväll, berättade Kjell Hasselberg.

Han konstaterade att branden måste vara anlagd.

- Det är ju knappast någon barnunge som slängt en fimp i båten. Och så mycket pengar som jag har lagt ner på den här, suckade han.

Räddningstjänsten fick larmet strax efter halv två natten till i går. När den kom fram till Saltö fiskhamn var båten redan övertänd.

Räddningstjänsten var i närheten av Saltö när larmet om båtbranden kom. Den var på väg tillbaka till stationen efter att ha släckt en brand i en kolonistuga på norra Dragsö.

Gick inte att rädda

Inte heller stugan gick att rädda, och precis som med båtbranden utgår polisen ifrån att branden på Dragsö var anlagd.

- Man kan väl anta att det är samma människa som ligger bakom båda bränderna, säger Steinert Ingemarsson, chef för Blekingepolisens spaningsenhet.

Den senaste tiden har räddningstjänsten fått rycka ut till ett stort antal anlagda bränder. Gnetteryd några mil norr om Karlskrona har haft sju anlagda bränder, den sista för två veckor sedan. Och natten till torsdag började det brinna i ett skjul intill nattklubben Bio Bar på Trossö.

Steinert Ingemarsson vill dock inte dra slutsatsen att det är samma pyroman som ligger bakom samtliga bränder.

- Det tror jag inte. Men det går förstås inte att utesluta.

Anlagd brand

Blekingepolisens tekniker undersökte i går resterna av kolonistugan på Dragsö. Men det enda de kunde konstatera var att branden måste ha varit anlagd.

- Det finns ingen annan förklaring. Vi kunde se att det började brinna på utsidan av stugan, berättar kriminaltekniker Bengt Pettersson.

Några spår efter gärningsmannen gav inte den tekniska undersökningen. På polisen hoppas man nu på tips från allmänheten för att lösa brotten, som rubriceras som mordbränder.

Gunnar Svensson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.