1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nu ska privat övningskörning regleras genom utbildning.
Under tre timmar ska den privata handledaren och körkortsaspiranten få hjälp av trafikskolan innan de får bege sig ut på vägarna.
Karlskrona • Publicerad 2 januari 2006

Från och med i år ska ungdomar och vuxna som övningskör privat gå en utbildning på tre timmar tillsammans med sin handledare. På Gerthsbo trafikskola går åsikterna om de nya reglerna isär.

-Många kan tycka att det är för knepigt, säger bilskolläraren Pierre Persson. Det kan bli så att eleverna inte har möjlighet att köra hemma och behöver göra mängdkörningen här och då kan det bli så att de väntar med körkortet.

Bättre samarbete

-Jag är mycket positiv till det här, säger bilskolläraren Mikael Sjöström. Det är både billigt, säkert och ger ett bättre samarbete mellan privata handledare och trafikskolan.

Trafikskolorna måste söka tillstånd för att få hålla introduktionskurser med elever och privata handlare.

-Jag tror att de flesta trafikskolor i stan kommer att hålla i den här utbildningen så eleverna kommer delas upp mellan oss, säger han.

Utbildningsmaterialet Kursplan B har tagits fram och endast fyra handledare får arbeta med övningsföraren. Med detta hoppas Vägverket att körningen både blir effektivare och säkrare.

-Under utbildningskvällen kommer vi ge tips på både övningar och upplägg, säger Mikael Sjöström.

Hinner inte med alla

De nya reglerna, som började gälla vid årsskiftet, har gjort att länsstyrelsen har fått in ett ökat antal ansökningar om handledningstillstånd och man har svårt att hinna med.

-När jag pratade med dem så verkade det som att de inte kommer hinna med alla innan årsskiftet, säger kontoristen Lillemor Fransson. De som registreras efter kommer tvingas gå kursen.

Kursplan B är ett försök av Vägverket att minska olyckor och dödsfall. Inom den privata övningskörningen dödas två till fyra varje år och ett tjugotal skadas.

-Men inom trafikskolorna har bara en eller två personer dödats sedan andra världskriget, säger Mikael Sjöström.

Vägverket ska göra en uppföljning om ett år.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.