1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Tre platser pekas ut för nytt stadsbibliotek

Nu pekar politikerna i kulturnämnden ut tre platser för ett nytt stadsbibliotek: Gasverkstomten, Kungsplan eller Pottholmen. - Läget vid havet bör utnyttjas, säger Jan Lennartsson (m), ordförande.
Karlskrona • Publicerad 9 oktober 2007

Fem lämpliga platser i Karlskrona för ett nytt stadsbibliotek har blivit tre. I alla fall om politikerna i kulturnämnden får bestämma.

Stortorget struket I ett yttrande till styrgruppen som ska fatta beslut i frågan pekas Gasverkstomten, Kungsplan och Pottholmen ut för ett nytt biblioteksbygge.

Stortorget och Handelshamnen strök de eniga politikerna i nämnden från listan.

- Stortorget är ur ett arkitektoniskt perspektiv spännande, men det befintliga biblioteket har stora brister ur arbetsmiljösynpunkt. Det är otaliga våningsplan att förflytta sig mellan, säger Jan Lennartsson (m), ordförande i kulturnämnden.

Hamnen för avsides Orsaken till att Handelshamnen tas bort bland kandidaterna är att politikerna anser att platsen ligger för avsides och saknar affärsstråk där människor naturligt rör sig.

Jan Lennartsson sitter både som ordförande i kulturnämnden och styrgruppen. Han vill ännu inte peka ut den plats han tycker är mest lämplig för biblioteket.

Utredning beställd - Vi har tre bra lägen. Gasverkstomtens fördel är att det ligger nära vattnet och i ett kvarter där det finns ett kulturtänk. Kungsplan är porten till Karlskrona. Bygga på Pottholmen kan vara startskottet på en ny stadsdel, säger han.

Alla nämnder har fått yttra sig till styrgruppen om lokaliseringen av det nya biblioteket. Gruppen har även beställt en utredning om en eventuell tillbyggnad av det befintliga biblioteket på Stortorget. På måndag ska styrgruppen samlas och gå igenom förslagen.

- Jag tror inte vi kan peka ut ett förslag då, men kanske plockat bort något, säger Jan Lennartsson.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.