1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Toppolitikernas nya grupp - en mansklubb

Karlskronas nya politiska strategigrupp. 14 män - och en kvinna. - En pratklubb för gubbar, säger oppositionsråd Christina Mattisson (s).
Karlskrona • Publicerad 18 januari 2007

Den borgerliga femklövern vill efter höstens valseger bygga om den politiska organisationen i Karlskrona. Dels inrättas ett särskilt näringslivsutskott, dels en så kallad samordningskommitté med fokus på övergripande strategiska planeringsfrågor.

Den gruppen leds av tekniska nämndens ordförande, kommunalråd Tommy Olsson (kd) och ska fungera som en samordningsorgan utan beslutanderätt.

"Inga problem" I gruppen får Tommy Olsson sällskap av 13 män - och bara en kvinna: folkpartiets Gunilla Ekelöf.

- Det ser jag inga problem med. Jag slutade tänka i könstermer för 30 år sedan. Det är viktiga är att det är kompetenta personer, säger Gunilla Ekelöf.

Urvalet bygger på presidierna i miljö- och byggnadsnämnden och tekniska nämnden samt i de kommunala bolagen. Dessutom finns tre kommunstyrelserepresentanter.

Starkt kritisk Oppositionsråd Christina Mattisson (s) är starkt kritisk till gruppens ensidiga sammansättning och sneda könsfördelning.

- De strategiska framtidsfrågorna är i femklöverns Karlskrona männens arena. Uppenbarligen finns inget intresse för jämställdhet. Det blir ju inte en särskilt representativ skara och det är djupt olyckligt, säger hon.

Enligt Christina Mattisson hade det gått att finna en mer balanserad grupp med andra urvalsprinciper.

- Det är helt klart, men det finns inget sådant intresse. Fast det är egentligen inte mitt bekymmer hur borgerligheten vill forma sin politiska organisation.

Kan bli en kvinna till Strategigruppens ordförande Tommy Olsson beklagar att bara en kvinnlig politiker syns med bland ledamöterna.

- Jag hade naturligtvis önskat en god fördelning vad gäller kön, ursprung och ålder. Men gruppen är sammansatt efter funktion och då råkar det bli så här. Det är en brist, det medger jag.

Hade det gått att lösa på annat sätt?

- Vi har nominerat presidierna. Det är den modellen vi tror fungerar bäst för att få en fungerande och effektiv samordning, säger Tommy Olsson.

Gruppen kan komma att kompletteras med ytterligare ett kvinnligt namn. Socialdemokraterna har ännu inte utsett representant för Moderbolaget.

Martin Hult
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.