1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Tekniktjejerna nobbar telefonjättarna

De stora teknikföretagen lockar inte tjejerna på teknikskolan. De praoar hellre på pizzeria eller dagis. Men huvudsaken är att de får något att göra.
Karlskrona • Publicerad 28 juni 2004

De har nyss gått ut sjuan och frivilligt valt att läsa extra teknik på sommaren. Ändå vill tjejerna på teknikskolan inte praoa på något av de stora teknikföretagen.

- De jobbar ju mest med datorer, så man får väl bara bära kaffekoppar om man är där, säger Kajsa De Bourg.

Hon är en av de teknikelever på Wämoskolan som har sin första prao till hösten i årskurs åtta. När Karlskronas elever söker praoplats brukar restaurang, bageri och sportbutik ligga högst på listan.

- Dagis brukar också vara omtyckt, säger Ebba Thornéus.

- Ja, man blir så populär, fyller Pragya Yadav i.

Det verkar som om eventuella förmåner spelar en stor roll för de framtida praoeleverna. Någon vill vara på en pizzeria för matens skull och en annan talar varmt om bagarens lediga dagar. Men framförallt är de rädda för att få tråkiga arbetsuppgifter eller bli sysslolösa.

- Man vill ju vara någonstans där det finns att göra. Vi ska ju praoa för att pröva på ett yrke, säger Ebba Thornéus.

Och hennes klasskamrater på teknikskolan instämmer.

Olof Åkerlund
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.