Tåg kolliderade med traktor - Trafikverket kritiserar korsningen

Sölvesborg Artikeln publicerades

Trafikverket har konstaterat brister på den korsning där ett tåg kolliderade med ett traktorsläp i våras. Enligt utredningen har korsningen ett motlut som bidrog till olyckan och som betraktas som en risk. Trots det utför man inga åtgärder för att lösa problemet.

Enligt Trafikverket bör inte järnvägskorsningar ligga vid en kurva då det medför motlut.
Foto: Bo Åkesson
Enligt Trafikverket bör inte järnvägskorsningar ligga vid en kurva då det medför motlut.

I april i år krockade ett tåg med ett traktorsläp vid en korsning i Sölvesborg. Traktorn hade fått problem med motorn och stannat på rälsen vid övergången. Tåget som inte han stanna körde rakt in i släpet, vars potatislast flög ut över området. Som tur är klarade sig alla passagerarna, lokföraren fick dock läggas in på sjukhus på grund av frakturer.

Trafikverket och Polisen la ner sina utredningar eftersom olyckan anses ha skett på grund a olyckliga omständigheter. I våras sa man från Trafikverket att det inte var några fel på själva anläggningen. Nu har Trafikverkets utredning släppts och den konstaterar brister på korsningen, som man inte tänker lösa.

I utredningen nämns det hur lutningen på korsningen kan ha bidragit till olyckan eftersom den går över ett kritiskt gränsvärde och därmed betraktas som en risk.

I Trafikverkets stödjande och styrande dokument står det så här: ”En plankorsning bör i första hand placeras där järnvägen är förlagd i rak linje utan rälsförhöjning”. Korsningen där olyckan skedde är dock placerad i en kurva med ett dike parallellt med järnvägen. Detta gör att man behöver en rälsförhöjning och ett motlut.

När olyckan skedde hade traktorn två släp fulla av potatis. Traktorn fick motorstopp när ett av släpen fortfarande var kvar på korsningen och på grund av motlutet rullade traktorn bakåt. Backen är cirka 20 meter lång och traktorn lyckades aldrig få igång motorn igen.

Trots dessa brister har man i utredningen konstaterat att Trafikverket inte kommer utföra några åtgärder på korsningen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.