1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Sydöstran förlorar Petermanns satir-penna

Efter 1560 tecknade "Pennor" lämnar Karl Petermann Sydöstran. Och han gör det i protest. Kulturprofilen är upprörd över hur tidningsföretaget behandlat honom.
Karlskrona • Publicerad 11 januari 2006

Genom "Petermanns Penna" har Karl Petermann i 30 år med satiren som vapen kommenterat lokala nyhetshändelser, skeenden och politik i Sydöstran. Sedan 1975 har han producerat 1560 penn-teckningar.

Men nu är det slut.

-Jag drar inte ett streck mer åt Sydöstran. När jag frågade varför min senaste penna inte blev införd fick jag till svar att mina teckningar inte passade in i tidningens nya koncept. Så är jag inte van att bli behandlad, säger Karl Petermann.

Han är förvånad över tidningens agerande.

-Jag vet att många tycker om mina pennor. Landsortstidning har svårt att rekrytera tecknare, så Sydöstran gör sig av med en närmast unik resurs, säger Karl Petermann, som bestämt sig:

-Jag gör inga fler pennor om så företaget erbjuder mig 10000 kronor varje gång.

Enligt redaktionschef Anna Börje har Sydöstran aldrig haft för avsikt att göra sig av med "Petermanns Penna".

-Nej, han ska få en ny placering, men eftersom vi precis gjort om tidningen blev det en miss i lördags. Jag hoppas och tror att Karl Petermann vill fortsätta arbeta åt oss.

Martin Hult
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.