1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Sveriges sunkiga hak lyfts fram

Mattias Nilsson från Karlskrona hyllar den sunkiga snabbmatskulturen på Facebook. Med sig har han nästan 4 000 anhängare. Alla lika fascinerade av nergångna korvkiosker med smaklösa fasader.
Karlskrona • Publicerad 11 juli 2013
Mattias Nilsson har skapat gruppen Sunkiga hak i Sverige på Facebook, som nu har nästan 4 000 gillare. ?Man fascineras av snabbmatskulturen. Av att få sin mat direkt och kunna sitta där och betrakta människorna.?
Mattias Nilsson har skapat gruppen Sunkiga hak i Sverige på Facebook, som nu har nästan 4 000 gillare. ?Man fascineras av snabbmatskulturen. Av att få sin mat direkt och kunna sitta där och betrakta människorna.?Foto: Ola Åkeborn

Mattias Nilsson har en särskild förkärlek för sunkiga hak. Och han är inte ensam. Hans Facebooksidahar fått nästan 4 000 gillare, och antalet bara stiger.

På Facebooksidan får besökarna själva lägga upp bilder på korvkiosker eller restauranger vars fasader har gått ner sig under tidens gång.

– Men det som gillarna har gemensamt är ändå någon slags grundkärlek till haken. Det är lite charmigt att det år 2013 fortfarande finns sunkiga syltor och landsortskrogar där man fullkomligt skiter i att fasaden förfaller, säger Mattias Nilsson.

För att ett hak ska falla in i kategorin ”sunkigt” krävs en hel del nergångna detaljer. Klottriga väggar, väderbiten uteservering eller smaklöst färgval på fasaden kan vara några exempel.

– Det får ligga nära en bensinmack eller med en omgivning som är ganska grå, trist och intetsägande. Gärna att namnet andas medelhav när kiosken ligger på en svensktrist parkeringsplats. Kontrasten där är fin, säger Mattias Nilsson.

Han är övertygad om att Sverige, och framförallt Blekinge, har en del sunkiga hak som ännu inte klivit fram i Facebookljuset.

Finns det några ”sunkiga hak” i Blekinge?

– Absolut, visst finns det det. Jag kan tänka mig att det finns en del i Kallinge eller Olofströms-trakterna, att snabbmatskulturen är mer utbredd där. Det kanske kan handla om fördomar från min sida.

– Men jag vill gärna poängtera att vi lyfter fram våra hak för fasadens charm, och inte för någon bristande matkvalité eller hygienen på insidan, säger Mattias Nilsson.

Simone Kamm
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.