1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Svenskt guld i blåsmusik

Det blev en guldmedalj för det svenska landslaget i blåsmusik.
Nu kan de äntligen pusta ut, och fundera över nästa stora utmaning.
Karlskrona • Publicerad 29 juli 2013
Blekingar på plats. Viggo Mattsson, Theodor Hjortenhammar, Louise Eriksson och Amelia Hjortenhammar är fyra av de ungdomar som ingår i det svenska landslaget. Samtliga från Blekinge.
Blekingar på plats. Viggo Mattsson, Theodor Hjortenhammar, Louise Eriksson och Amelia Hjortenhammar är fyra av de ungdomar som ingår i det svenska landslaget. Samtliga från Blekinge.Foto: Patric Söderström

Det var 180 orkestrar som tävlade under lördagens VM i blåsmusik. Tävlingen hölls i Holland och 78 ungdomar från Sverige reste under förra veckan iväg för att delta.

Efter en sommar i hårdträning kan de äntligen pusta ut – de är nu världsmästare i sin division.

Under tävlingen gallras flera orkestrar ut som sedan får tävla mot varandra i olika divisioner. Det svenska landslaget tävlade i division två av fyra.

Lagen ska framföra två stycken – ett de själva bestämmer, samt ett som juryn valt ut. Juryn bedömer sedan hur rent de spelar och hur kreativt de har tolkat styckena.

Och trots hård konkurrensen blåste sig svenskarna upp i topp.

Efter att ha framfört båda låtarna blev deras sammanlagda poäng 88,08 av 100. Något som resulterade i en guldmedalj.

– De är jättenöjda med sin insats och det gick över förväntan. Jag tror att många längtar hem till vila nu, säger Lotta Hjortenhammar, ledare för landslaget.

Under gårdagen åt de sin sista måltid i Holland, för att sedan resa hem till Sverige. Och vad som händer här näst är oklart. Många av ungdomarna har jobb eller går i skolan. De flesta har egna orkestrar i sina hemstäder.

Men både mätta, belåtna och världsmästare i blåsmusik, kan de nu luta sig tillbaka och slappna av.

– VM är bara vart fjärde år, så vad nästa utmaning blir vet vi inte än, säger Lotta Hjortenhammar.

Sabina McDowell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.