1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Markus Grönblad, stabschef vid Sydkustens marinbas i Karlskrona, är en av två svenska officerare som just nu tjänstgör i USA.
- Mycket stimulerande och spännande, berättar han för BLT.
Karlskrona • Publicerad 18 april 2002

Tillsammans med 3 000 andra officerare, huvudsakligen från USA, arbetar Markus Grönblad i en operation som syftar till att samordna arbetet för att utrota terrorismen i världen.

- Det är mycket stimulerande att sätta upp en svensk kontingent i en sådan här multinationell miljö med ett gemensamt mål för kulturens mångfald, säger Markus Grönblad.

Han kommer att stanna i Florida, USA, i 4-5 månader. Under tiden ska han och den svenske kollegan från Enköping hålla sig uppdaterade om vad som sker inom operationen och hur det kan påverka Sverige på kort och lång sikt.

- Vi har täta förbindelser med högkvarteret, operationsledningen och försvarsdepartementet i Sverige och ambassadören här i USA, berättar Markus Grönblad.

- Detta för att veta hur det påverkar främst våra militära styrkor.

De deltar i möten, redovisningar och arbetsgrupper på Eagle village, ett internationellt läger för officerare från en rad olika länder.

Målsättningen för detta är att samordna verksamheten så att säkerheten tillgodoses på bästa sätt och svenska intressen tillvaratas.

En svensk trupp deltar just nu i Afghanistan under ledning av britterna.

Ann-Marie Andersson

Ann-Marie Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.