Stor brist på hjärtstartare i Blekinge
Den som drabbas av hjärtstopp måste få vård inom ett fåtal minuter. I väntan på ambulans kan därför en så kallad hjärtstartare rädda liv.
Förutsättningen är att sådana finns placerade på strategiskt utvalda platser.
I dag finns drygt 1 000 hjärtstartare registrerade i landet. Endast tio av dem finns i Blekinge, enligt Hjärtstartarregistret. Dessa är till största delen placerade i kontorslokaler och på företag.
För att fler människor ska kunna räddas vid plötsligt hjärtstopp, måste fler hjärtstartare placeras ut i samhället.
Under september driver Hjärt-Lungfonden en kampanj kring plötsligt hjärtstopp. Målet är att fyrdubbla antalet överlevande, till 1 200 per år.
Även Civilförsvarsförbundet arbetar aktivt med att sprida information om hjärt-lungräddning och de letar också efter sponsorer för inköp av fler hjärtstartare.
Kjell Amilon, vice ordförande i Blekinge Civilförsvarsförbund, anser att det råder stor brist på hjärtstartare, vilka är relativt billiga i inköp.
– De kostar 15 000 kronor och ändå är det något som företagen prioriterar bort. Men då prioriterar man också bort människoliv, menar han.
Med en hjärtstartare till hands, instrueras användaren hela vägen. Chanserna för att den sjuke ska överleva, ökar markant medan ambulans är på väg.
Kjell Amilon hoppas nu att sporthallar, stormarknader och större företag investerar i en hjärtstartare.
– Det finns en billig maskin som kan rädda så många liv, men möjligheten utnyttjas inte. Det borde vara ett krav från svenska folket att hjärtstartare finns placerade där allmänheten rör sig.