1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Stopp för Starthouse

Företagskläckaren Starthouse i Karlskrona har gått överstyr.
I förra veckan begärde bolaget, på egen begäran, sig i konkurs vid Blekinge tingsrätt.
Karlskrona • Publicerad 16 oktober 2001

KARLSKRONA

- Bolaget kan inte betala sina skulder och betalningsförmågan är inte tillfällig, konstaterar vd Magnus Nilsson i konkursansökan.

Två år. Så länge höll Starthouse ut. Företaget som skulle hjälpa innovatörer inom IT och telekom med att starta bolag, ta hand om all pappersexercis, krånglig juridik och att hitta riskkapital.

Inget startkapital

Det som skulle skilja Starthouse från mer traditionella riskkapitalbolag var att de inte själva skulle skjuta till något eget startkapital.

- Istället använder vi vårt nätverk av riskkapitalister till att hitta finansiärer till varje enskilt bolag. Vi tar också ett mycket stort operativt ansvar i företaget under den första tiden, sa Magnus Nilsson i en intervju med BLT för två år sedan.

Ett tiotal företag i IT och telekombranschen hann Starthouse bilda, bland annat Doubleway och Moweaurond. Dessa har dock gått samma öde tillmötes som Starthouse nu gör. Ett av de få kvarvarande är Wireless Opinion, som utvecklar tekniska lösningar för mobila undersökningar. De har lyckats hitta en riskkapitalist som satsat 35 miljoner kronor i företaget på kort tid.

Problem

När riskkapitalmarknaden gav vika fick Starthouse problem. I somras bestämdes därför att bolagets verksamhet skulle läggas ned tillsvidare.

- Luften har gått ur marknaden, sa Magnus Nilsson då till BLT.

I torsdags försvann luften helt. Då begärdes alltså företaget i konkurs. Enligt, Magnus Nilsson, finns det tillgångar på 1,8 miljoner kronor i bolaget bestående av aktier, inventarier och fordringar. Skulderna uppgår till sammanlagt 4,4 miljoner kronor.

BLT har förgäves sökt Magnus Nilsson för en kommentar.

Lars-Göran Enarsson

Lars-Göran Enarsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.