1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Statligt anställda utan löneökning

Boverkets anställda har inte fått ny lön sedan oktober 2010.
Resultatet av flera års dålig lönepolitik, menar facket.
Arbetsgivaren skyller på otur.
Karlskrona • Publicerad 20 mars 2013

Drygt 100 anställda på det statliga Boverket i Karlskrona ligger kvar på 2010 års lönenivå. Det gäller bland annat arkitekter, ­civilingenjörer och jurister. På nästan tre år har de inte haft någon lönerörelse och därmed inte fått sina löner justerade.

Sofia Lindén är ledamot i Saco-S-föreningen. Hon säger att Boverket har misskött löneprocesserna under många år.

– Nu ser vi effekterna. Från fackligt håll har vi försökt påverka så mycket vi kunnat, men utan resultat.

Utöver försenade lönerevisioner menar Saco att lönerörelsen har varit så bristfällig att de inte kunnat acceptera förutsättningarna. Sofia Lindén nämner bland annat otillräckliga underlag samt dåliga kopplingar mellan lön och prestation vilket medfört en spretig lönestruktur.

– En lönerörelse ska genomföras ordentligt och enligt regelboken. Vi har hållit emot och ställt kvalitetskrav som ledningen inte levt upp till, säger Sofia Lindén.

Nu ska lönerevisionerna för 2011, 2012 och 2013 klaras av med hjälp av ett ­centralt processtöd i form av en representant från ­Arbetsgivarverket och centrala förhandlare från ­Saco-S.

Boverkets avdelningschef Anders Sjelvgren förklarar att lönerörelsen för 2010 började sent och problem med rekrytering av en ny personalchef ledde till ytterligare förseningar.

– Vi har bytt personalchef tre gånger på kort tid. Vi har haft otur, men nu ska vi åtgärda de fel som ledde till förseningar och hoppas att den första perioden ska vara klar i slutet på maj.

Sofia Lindén poängterar att en verksamhet som Boverket måste kunna fungera även om det uppstår vakanser på enstaka poster.

Maria Gisselquist
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.