1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Spansk trappa lockar fotgängare till Trossö

Allt fler människor promenerar i centrala Karlskrona.
Störst är ökningen i området kring Borgmästaregatan och Ristorgsbacken, där antalet gående mer än fördubblats.
Karlskrona • Publicerad 18 juli 2013
Här går man. För tre år sedan blev Borgmästaregatan gågata. För två år sedan byggdes Spanska trappan i Ristorgsbacken. I dag har antalet människor som promenerar i området mer än fördubblats. Nu funderar kommunen på fler fotgängarsatsningar.
Här går man. För tre år sedan blev Borgmästaregatan gågata. För två år sedan byggdes Spanska trappan i Ristorgsbacken. I dag har antalet människor som promenerar i området mer än fördubblats. Nu funderar kommunen på fler fotgängarsatsningar.Foto: Ola Åkeborn

En vanlig vardag passerar omkring 10 000 personer den Spanska trappan på toppen av Borgmästare- gatan. Det är mer än dubbelt så mycket jämfört med hur det var för fem år sedan, då Borgmästare- gatan inte var gågata.

Lars Olofsson, trafikingenjör på tekniska förvaltningen, är nöjd med siffrorna. Han menar att ökningen visar att kom- munens satsningar på området varit lyckade.

– Miljöer där fotgängare kan röra sig utan att blanda sig med bilar lockar mer folk. Det visar inte bara den här studien utan även exempel från andra städer där man gjort om gator till gågator, säger han.

I början av juli genomförde Karlskrona kom- mun en fotgängarräkning. Den visade att antalet fot- gängare på Trossö totalt sett ökat med tolv procent jämfört med 2008.

De enda mätpunkterna som inte visade positivt resultat var de på Ronnebygatan, där antalet fotgängare minskat något. Enligt Lars Olofsson beror det på att fotgängarströmmarna ändrats och att fler väljer att gå andra vägar nu.

Men totalt sett ökar alltså antalet fotgängare på Trossö. Det behöver inte bara bero på satsningarna på gågator. Det kan också bero på den nya parkeringsstrategin. De nya reglerna har fått fler att gå eller ta bussen in till Trossö, enligt Lars Olofsson.

Fast den viktigaste orsaken är ändå omvandlingen av Borgmästare- gatan, menar han.

– Fler fotgängare drar till sig nya butiker och restauranger, som i sin tur drar till sig ännu fler fotgängare. Det går hand i hand.

Om det nu är så lyckat, var blir er nästa fotgängarsatsning?

– Nu tittar vi på hur vi ska kunna binda ihop Borgmästaregatan och Ronnebygatans båda gågator. Där pågår en diskussion med fastighets- ägare och kommunen just nu.

– Det är den sträckan som vi upplever som den felande länken. Sträckan mellan Landbrogatan och Borgmästaregatan.

Vad är det ni vill göra?

–?Man diskuterar en gånganpassad gata där det ändå går att köra viss bil- och cykeltrafik, men på de gåendes villkor.

Christian Lagebrant
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.