1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Sommardäck duger inte nu

Ett 10-tal bilister i Blekinge har de senaste veckorna bötfällts för att bilarna inte har haft vinterdäck. Att vinterdäcken behövs råder det ingen tvekan om, konstaterar trafikpolischefen Rolf Andersson.
Karlskrona • Publicerad 5 januari 2002

- Det är mycket halt och vinterdäcken ska vara på, säger polisen. Trafikpoliserna har under de senaste dagarna kört runt på länets olika vägar för att få en övergripande bild av väglaget. Det visade sig att i stort sett alla mindre vägar är mycket hala.

- Men även E 22 kan vara hal på sina ställen. Det kan komma in smältvatten som fryser. Så även om vägen ser torr ut kan den bitvis vara mycket hal, säger Rolf Andersson.

Ishalkan var sannolikt en bidragande orsak till trafikolyckan vid Bjärby backe på torsdagskvällen.

Föraren har förklarat att bilen sladdade av vägen utan synbar anledning. På platsen var det ett område med kraftig halka.

- Tack vare säkerhetsbältet överlevde föraren, säger Rolf Andersson.

Han konstaterar också att vissa bilister fortsätter att köra med sommardäck trots att de svåra vägförhållandena och lagstiftningen kräver vinterdäck. De senaste dagarna har ett 10-tal bilister bötfällts eftersom bilarna haft sommardäck, ett trafikbrott som ger 800 kronor i böter.

- En och annan ringer också och begär att få dispens från kravet på vinterdäck bara för att köra och handla. Men det går så klart inte, säger Rolf Andersson. De undantag som finns gäller inte för att man behöver åka och handla.

Göran Lindh
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.