”Som hämtat från en serietidning”

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Arkitekten Bengt Hellborgs motförslag till kulturhus.
Foto: Bengt Hellborg
Arkitekten Bengt Hellborgs motförslag till kulturhus.

Föreningen Arkitekturupproret tog fram ett eget förslag till kulturhus för Karlskrona.

Det får nu moderatpolitikern Jan Lennartsson att gå i taket.

”Som hämtat från en serietidning”, skriver han.

Nyligen presenterades vinnaren i arkitekturtävlingen för hur Karlskronas nya kulturhus ska se ut.

Men det vinnande förslaget tilltalade inte alla.

Föreningen Arkitekturupproret menade att det var bristfälligt och inte anpassat till omgivningen med historiska byggnader.

Arkitekten Bengt Hellborg i Skåne, som tillhör Arkitekturupprorets inre krets, ritade ett eget alternativ.

– Det finns ett allmänt intresse för sådant här. Det mesta som görs i dessa dagar är fruktansvärt fult. Jag är glad om vi är några som kan påverka det. Jag vill att det byggs tidlöst, bort från det ryckiga med designade hus hit och dit. Harmoni och välbehag borde få råda, sa han då till BLT.

Men motförslaget får nu i sin tur Karlskronamoderaten Jan Lennartsson att reagera.

”Det är sunt och bra med en debatt när Karlskrona väljer utformning på vårt nya viktiga kulturhus. Men nivån på debatten blir ju låg när man ställer ett proffsigt och genomarbetat arkitektförslag mot vad som mest liknar en skiss från en serietidning”, skriver han i ett pressmeddelande.

Lennartsson är ledamot i styrgruppen och har deltagit i juryn som tog fram det vinnande förslaget.

”Fyra erkända arkitektbyråer har tävlat och lagt ner sin kraft på att ta fram ytterst professionella förslag på utformningen. Ett arkitektteam på den vinnande byrån har lagt ner över 1 500 timmar på att skapa ett värdigt och vackert hus. Detta förtjänar en seriös debatt”, skriver han och fortsätter:

”Jag har respekt för att en del hellre ser att man inspireras av exempelvis den stilbildande arkitekturen från 1700-talet. Men jag tycker det är fel väg att gå. Karlskrona måste våga bygga modernt och ge staden nya årsringar. Samtidigt har ju även det vinnande arkitektförslaget inspirerats av historien men på ett smakfullt sätt. Här finns exempelvis detaljer som har barocken som förebild.”

Det vinnande förslaget.
Foto: Staffan Lindbom
Det vinnande förslaget.
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.