1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Socialförvaltningen i  kris efter Yaras död

Socialförvaltningen befinner sig i akut kris efter den tragiska händelsen med Yara. Fältgruppen har tillfälligt lagts ner och nu ber förvaltningen om hjälp för att kunna hantera sommaren.
Karlskrona • Publicerad 23 maj 2014

Redan innan valborgshelgen då åttaåriga Yara dödades var situationen ansträngd inom kommunens barn och ungdomsvård. Antalet anmälningar om barn som far illa har tredubblats på bara några år och efter Yara–fallet har orosanmälningarna fortsatt strömma in.

Trycket är stort på kommunens socialsekreterare som helt enkelt inte hinner med alla ärenden.

För ett par veckor sedan beslutade socialnämnden att tillfälligt lägga ner fältgruppen som i stället ska hjälpa handläggarna med att beta av den växande högen med anmälningar.

Det innebär att kommunen inte längre har någon uppsökande verksamhet när såväl skolavslutningar som festivaler står för dörren. Fältgruppen har det övergripande ansvaret för att motverka missbruk och kriminalitet. ­Arbetsplatsen är just på fältet där ungdomarna finns.

Socialförvaltningen ber nu andra förvaltningar om hjälp för att kunna ha vuxna på plats under sommarens större evenemang. Idrott – och fritid, barn – och ungdom samt utbildningsförvaltningen är de som ligger närmast till hands och som har personal med erfarenhet av arbete med ungdomar.

BLT har försökt nå förvaltningschef Anette Gladher och utvecklingschef Jesper Björnson utan resultat.

Maria Gisselquist
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.