Socialchef tecknade hyresavtal mot reglerna

Karlskrona Artikeln publicerades
Foto:Christian Hylse

För andra gången på kort tid tecknar socialförvaltningen dyra hyresavtal utan att gå via nämnden.

– Vi kunde ha sparat pengar om vi hade fått se andra alternativ, säger Pelle Nordensson (KD).

Det är SVT Blekinge som rapporterar om avtalen. Förvaltningschef Claes Wiridén har skrivit under ett hyreskontrakt för lokaler i gamla länsstyrelsen på Ronnebygatan, som ska bli stödboende åt ensamkommande, trots att han inte har rätt till det. Som tillförordnad socialchef har han bara delegation att skriva under hyresavtal på upp till fem år. Men hyresavtalet han tecknat med kommunens drift- och serviceförvaltning löper på åtta år och är värt 10,2 miljoner kronor. Flera nämndsledamöter som BLT talat med är kritiska.

– Oavsett vad så ska så här stora och principiellt viktiga beslut gå via nämnden. Men i stället får vi informationen i efterhand. Man undrar ju vad nämnden är till för om vi inte ska ha diskussioner om sådana beslut, säger Sophia Ahlin (M).

Det är andra gången på mindre än ett år som en tjänsteman på socialförvaltningen tecknar avtal utan att ha rätt till det. Då gällde det avtalen med Västersjöns Integration AB om HVB-platser för ensamkommande.

  – Det känns väldigt forcerat och vi har inte ens sett de nya avtalen, men det är väldigt mycket pengar. Vi kunde absolut ha sparat pengar på att få titta på andra alternativ, säger Pelle Nordensson (KD).

  Men nämndens ordförande Ingrid Hermansson (C) tar det med ro.

  – Han har gjort fel och vi ska rätta till det genom att fatta beslut vid nästa nämnd.

  Hur ser du på att tjänstemän tecknar avtal utan att gå via nämnden?

  – Det är jättebra att han upptäckte det så snabbt och meddelade oss. Ingen är felfri, säger Ingrid Hermansson.

  Till SVT Blekinge säger Claes Wiridén att han har begått ett misstag, men att han pratat med kommunjuristen som säger att hyresavtalet gäller.