1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Smygfilmare vill bli friad

Den 59-årige mannen vill bli frikänd.
Åklagaren kräver skärpt straff och den unga kvinnan ett högt skadestånd för "mental våldtäkt".
I dag hålls hovrättsförhandlingen om fastighetsägaren som smygfilmade sin hyresgäst i badrummet.
Karlskrona • Publicerad 9 november 2005

Det är en av förra årets mest uppmärksammade rättsprocesser i Karlskrona som nu fortsätter i hovrätten i Malmö. I juli förra året avslöjade BLT att en ung kvinna upptäckt en gömd övervakningskamera i sin badrumsventil.

Hon hade följt en kabel från kameran till ett rum i källaren, där det fanns en tv och en videobandspelare.

Dömd till fängelse

I slutet av förra året dömdes hennes 59-årige fastighetsägare till tre månaders fängelse för hemfridsbrott. Han dömdes även att betala 22000 kronor i skadestånd, varav 10000 kronor för kränkning, till den i dag 19-årige kvinnan.

Nekade till brottet

Fastighetsägaren dömdes mot sitt nekande. Han hävdade under rättegången att han satte upp kameran på fastighetens tak för att filma folk som inte plockade upp efter sina hundar. Den ska sedan ha trillat ner och av en slump lagt sig innanför ventilen med perfekt vy över badkaret.

59-åringen överklagade domen och begärde att bli frikänd med hänvisning till att smygfilmning inte är olagligt. Han hävdar också att han hade sin hyresgästs tillstånd att gå in i hennes lägenhet.

Begär höjt skadestånd

Även åklagaren och kvinnans målsägarbiträde har överklagat till hovrätten. Åklagaren vill se ett längre fängelsestraff och målsägarbiträdet, advokat Björn Lindmar, kräver en kraftig höjning av skadeståndet.

-Vi accepterar inte tingsrättens dom på 10000 kronor i skadestånd för den kränkning som den unga kvinnan utsatts för. Hon har blivit mentalt våldtagen, sa Lindmar i samband med att domen föll.

Gunnar Svensson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.