GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skyltar plockas ner

Nya Frisam tycker inte att kommunens välkomstskyltar speglar mångfalden i Karlskrona.
Kommunen tar åt sig av kritiken och plockar omgående ner skyltarna.
Karlskrona • Publicerad 8 januari 2003

KARLSKRONA

Nya Frisam och några invandrarorganisationer i Karlskrona har reagerat på skyltarna som föreställer människor i olika åldrar.

Kritikerna menar att skylten inte speglar den mångfald som finns i Karlskrona.

- Skylten ger snarare associationer till affischerna under 30-talet, säger Annacarin Leufstedt, sekreterare i Nya Frisam. Det är lite för käckt, lite för blont och det har väckt känslor.

Tagit illa vid sig

Enligt henne har många personer hört av sig till Nya Frisam och sagt att de tagit illa vid sig av skyltarna.

- Jag är övertygad om att kommunen helt omedvetet satt upp skyltarna, det finns inga baktankar med dem, säger hon. Men det är tråkigt att det blir så här.

Ner i veckan

Kommunen lyssnar på kritiken och kommer att plocka ner skyltarna så fort som möjligt.

- Vi kommer att ta ner dem redan den här veckan om vädret tillåter det, säger Carina Dietman, informationsansvarig på kommunen.

Enligt henne var det snart dags att byta skyltarna i vilket fall som helst, eftersom välkomstskyltarna byts cirka en gång om året. Hon berättar att skyltarna även fått mycket beröm.

- Många har hört av sig och sagt att de tycker skyltarna är jättefina, säger hon.

Några nya skyltar finns inte framtagna.

- Vi kommer att titta på ett antal förslag till nya skyltar och sedan kommer vi att välja den vi tycker är bäst, säger Carina Dietman.

Kommunalrådet Mats Johansson (s), politiskt ansvarig för integrationsfrågorna i kommunen, håller med om att skylten inte är bra med tanke på mångfaldsaspekten.

- Jag har personligen inte reagerat över skylten, men kan de uppfattas som rasistiska på något sätt ska vi givetvis ta ner dem, säger han.

Birger Ganneby, ordförande i Fågelmara samhällsförening, har följt debatten om välkomstskyltarna och vädjar till kommunledningen att sätta upp de nya skyltarna på fler platser, exempelvis vid Brömsebro.

De kritiserade skyltarna finns vid kommungränsen på E 22, i Rödeby samt i Torstäva.

bjorn.hakansson@blt.se

0455-77 224

Björn Håkansson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.