1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Under flera år har en övergiven tomt i skogarna norr om Rödeby fungerat som skrotbilsdepå. Nu säger de boende i området ifrån.
- Vi är trötta på att ha det så här, säger Ingolf Elmqvist.
Karlskrona • Publicerad 9 april 2003

Elva stycken personbilar och resterna av en husvagn, vars glansdagar sedan länge passerat, står parkerade på en övergiven hustomt i Viö norr om

Rödeby. Och nu har rostkadavernas närvaro börjat reta de boende i området.

- Visserligen är det långt uppe i skogen, men så här ska det inte vara, säger Ingolf Elmqvist, medlem i Stubbelycke hembygdsförening.

Återstår bara grunden

Av huset på tomten återstår bara grunden. Det har brunnit flera gånger, berättar Ingolf Elmqvist, och ägaren, en tysk, har inte setts till där på länge. Stora, giftiga björnlokor kränger spöklikt i vinden och den uttorkade swimmingpoolen har börjat fyllas med hushållssopor.

- Det här är en sanitär olägenhet, menar Ingolf Elmqvist.

I höstas startades den så kallade skrotbilskampanjen i Blekinge. Den drivs av stiftelsen Håll Sverige Rent och går ut på bärga bilar som dumpats i naturen till skroten, där de hör hemma. I deras register finns redan de elva bilarna på tomten i Viö inskrivna tillsammans med ytterligare 80 000 vrak som står och skräpar runt om i landet.

- Bilarna kommer att bärgas till skroten så fort som möjligt. Vi väntar bara på ett godkännande från trafikpolischefen i Blekinge, Rolf Andersson, säger Johan Alm vid skrotbilscentralen i Stockholm.

Tillstånd till bärgning

Så fort Rolf Andersson har sett den provisoriska skroten i Viö med egna ögon och lyckats spåra eventuella ägare av bilarna kommer han att ge sitt tillstånd för bärgning.

- Det finns en massa skrotbilar runt om i länet att gå igenom, menar han.

När rosthögarna i Viö kommer att försvinna vågar Rolf Andersson inte sia om.

På skrotbilscentralen i Stockholm utlovas dock bärgning inom de närmaste veckorna.

arvid.jurjaks@blt.se

0455-770 00

Arvid Jurjaks
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.