1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Skolvalet i linje med riksdagsvalet

Blekinges elever gav flest röster till Socialdemokraterna i årets skolval.
Och precis som i riksdagsvalet blev Moderaterna det näst största partiet, tätt följt av Sverigedemokraterna.
Karlskrona • Publicerad 15 september 2014
Foto: FANNI OLIN DAHL / TT

Trots att Sverigedemokraterna hade ett riksgenomsnitt på 12,2 procent, var det betydligt fler som röstade på dem i Blekinge. Totalt fick partiet 17,41 procent av samtliga elevers röster.

Intresset för årets skolval var rekordhögt. 1 800 skolor i hela Sverige anmälde sig till valen och 26 av dem i Blekinge.

Projektet Skolval 2014 drivs av Sveriges Elevkårer, Sveriges Elevråd och Europeiska Ungdomsparlamentet på uppdrag av Myndigheten för ungdoms– och civilsamhällesfrågor. Skolvalet genomförs också i samarbete med Valmyndigheten och Skolverket.

– Demokratin mår bäst av att inte tas för given och här har skolan ett viktigt uppdrag att främja möjligheterna för eleverna att praktisera demokrati. Genom skolvalet har eleverna fått möjlighet att föra samtal där olika perspektiv och åsikter brutits mot varandra. Att det i år varit rekordmånga skolor som anordnat skolval är särskilt glädjande, säger Alice Bah Kuhnke, generaldirektör på Myndigheten för ungdoms– och civilsamhällesfrågor.

Sammanlagt röstade 6 583 elever från både högstadiet och gymnasiet. Valdeltagande uppgick till 80,2 procent.

Socialdemokraterna, 29,15%

Moderaterna, 18,11%

Sverigedemokraterna, 17,41%

Miljöpartiet, 12,31%

Centerpartiet, 6,68%

Vänsterpartiet, 5,43%

Folkpartiet, 4,75%

Piratpartiet, 2,05%

Feministiskt Initiativ, 1,78%

Övriga, 1,19%

Kristdemokraterna, 1,13%

Caroline Lindheimer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.