1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Skolorna har fått byta potatissort flera gånger

Klagar dina barn på potatisen de måste äta i skolan?
Då har de alldeles rätt.
Årets potatis är den sämsta på många år.
Karlskrona • Publicerad 22 april 2013
Foto: 
Bytte. Hanna Alexandersson Johansson är köksbiträde på Wämöskolan. I början av året hade skolan jätteproblem med potatisen, men efter flera byten använder de sorten Tollby kula från Gotland.
Bytte. Hanna Alexandersson Johansson är köksbiträde på Wämöskolan. I början av året hade skolan jätteproblem med potatisen, men efter flera byten använder de sorten Tollby kula från Gotland.Foto: Hanna Franzén

Höstens regn är den stora boven. Skörden blev fuktskadad i Halland, Skåne och på Öland, områden från vilka Karlskrona köper in stora mängder potatis till kommunens skolkök.

–?Vi har haft företaget som levererar potatis på besök ett antal gånger och vi har bytt sort lika många gånger, säger Gun-Britt Nilsson, kostchef på kommunens serviceförvaltning. Potatisen har inte ­varit av bästa kvalitet på grund av höstregnen.

De skolbarn som klagar på potatisen har fått besked att potatisen varit dålig i hela kommunen. Ett dåligt potatisår helt enkelt. Karlskrona kommun har helt enkelt tvingats att köpa potatis av sämre kvalitet.

Kostchef Per Sjösäter ansvarar för 23 skolor och förskolor i Karlskrona kommun.

–?Det är ovanligt med ett så dåligt år, säger han. Vi fick klagomål från flera skolor redan i början av höstterminen. Vi hade bytt leverantör, till en billigare, en upphandling vi måste göra med jämna mellanrum. Men varken det eller att de flesta skolkök köper färdigskalad potatis, är orsaken till att fler än vanligt har klagat. Det har varit svårt överallt, med mycket vatten på åkrarna.

Avtalet innehåller 15 olika sorters potatis och skolorna har fått byta sort tills kökschefen varit nöjd. Efterhand har klagomålen minskat.

Per Sjösäter och hans kollegor är ofta ute och kontrollerar skolköken, man har matråd där olika förslag kan testas.

–?Klagomålen har i vissa fall varit befogad men det har varit klagomål genom alla år. Jag minns själv när jag gick i skolan. Det är som om skolmaten ska vara dålig.

Henning Fuhrman är rektor på Wämöskolan.

–?Det har funnits lite synpunkter kring potatisen, säger han, men här har inte varit några jätteprotester precis. Min bild är att den blivit bättre under året.

Bertil Karlsson är rektor på Saltöskolan.

–?Vi har haft en diskussion om potatis uppe på ett matråd med kommunen, säger han. Några elever ville ha couscos i stället. Annars har det inte varit särskilt mycket potatisprat.

Elisabet König
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.