1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Skeppsbrokajen ska bli en aktiv hamn

300 båtplatser, kajpromenad och plats för både företag och restauranger. Det blir resultatet när Skeppsbrokajen totalrenoveras.
- Det kommer att lyfta hela Karlskrona, säger planchef Hans Juhlin.
Karlskrona • Publicerad 25 november 2005

Kommunen vill fräscha upp Österledsinfarten till Karlskrona. Skeppsbrokajen ska därför få ett helt nytt utseende och göras om in i minsta detalj.

- Vi vill stärka ställningarna inom båtturismen och samtidigt utveckla hamnen och dess möjligheter, säger Hans Juhlin.

Enligt detaljplanen kommer den nya hamnen att ha plats för 300 båtar, vilket är dubbelt så mycket som tidigare.

- Det skapar stora förutsättningar för fler att ha båt i Karlskrona, säger Hans Juhlin.

Skeppsbrokajen ska även få ett långt promenadstråk med både cykelbana och sittplatser. En pir med trädäck och plats för hamnkontor eller restaurang kommer att byggas.

Längre inåt land vill kommunen uppföra tre helt nya tvåvåningsbyggnader för företag. Hamnkrogen i den västra delen kommer att finnas kvar, men får förmodligen byggas om för att passa in i det gemensamma marina temat.

-Det finns också förslag på en stor parkeringsplats framför Hotell Park Inn, säger Hans Julin.

Dessutom kommer Kustbevakningen att flytta från Stumholmskanalen vid Aspöfärjan och ta plats i två byggnader i den östra delen av Skeppsbrokajen.

Även deras två fartyg kan komma att lägga till vid den nya kajplatsen.

- Det bidrar till den maritima känslan. Alla som kommer från Österleden ska se deras fartyg. Det ska synas att det är en aktiv hamn, säger Hans Juhlin.

Kustbevakningen ser redan fram emot flytten.

- Vi har varit trångbodda under en längre tid och kan inte bygga ut. Så vi hoppas få flytta så snart som möjligt, säger Staffan Zimmerman, lokalansvarig på Kustbevakningen.

Just nu är hela ärendet ute på remiss. Om inget oförutsett inträffar beräknar kommunen att detaljplanen är helt färdig och godkänd någon gång efter sommaren. Då kan det vara dags att börja bygga Karlskronas nya hamn.

Niklas Lundell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.