1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Skärva gård av trä och papper

Den tål klåfingriga museibesökare.
Modellen av den välkända gården Skärva är klar för leverans.
Signerad Michael Delden.
Karlskrona • Publicerad 17 juni 2004

Tre månader och 200 arbetstimmar har det tagit att färdigställa modellbygget.

Michael Delden har gjort en modell av 1780-talsgården Skärva som skeppsbyggmästare och amiral Henric Fredrik av Chapman lät bygga utanför Karlskrona. Den levereras i dag, torsdag, till Marinmuseumt i Karlskrona där den ska stå i avdelningen för världskulturarvet. Museets vänförening har beställt den.

- Den måste vara djävligt stark, för folk kommer att pilla på den. Pensionärerna är värst. De ska se om det håller, säger modellbyggaren som använder hemliga blandningar av klister och material.

Modellen är gjort i bland annat trä och papp. Konsten för en proffsmodellbyggare är använda rätt material.

- Framför allt gäller det att veta hur man inte ska göra. Gör man fel kan den rasa ihop eller förändras i färg och form. Materialkännedom är a och o.

Tidstypiska detaljer

Med de gamla ursprungliga ritningarna och massor med dokument har Michael Delden lyckats få fram den ursprungliga gården med torvtak och andra deltaljer, som inte finns på Skärva gård i dag.

Entusiastiskt berättar han om af Chapman, en framåt herre som bland annat byggde upp Gustaf den III:s flotta och konstruerade skepp på Karlskronavarvet, samtidigt som han pekar ut typiska detaljer på 1700-talsgårdsmodellen, till exempel ett gotiskt torn i den engelska parken.

Har byggt många modeller

Modellen av Skärva är 2,5 kvadratmeter och är en av många som produceras i ateljén på Ebbetorps gård utanför Kalmar. Vaxholms fästning, Kalmar slott och många andra museimodeller har gjorts av Michael Delden. Några finns på Länsmuseet i Kalmar.

Redan som barn började han bygga modeller, men utbildade sig sedan till arkeolog. Med den kunskapen är det lättare att konstruera gamla miljöer, menar Michael Delden som har fler beställningar från museer på gång.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.