unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Skärpt bemanning efter skadegörelsen

Trefaldighetskyrkan är åter öppen och kyrkoherden Pamela Garpefors är tacksam för den kärlek som Karlskronaborna har visat efter den omfattande skadegörelsen.
Under fredagen öppnade kyrkoherde Pamela Garpefors Trefaldighetskyrkan efter den omfattande skadegörelsen på kyrkans orgel.
Under fredagen öppnade kyrkoherde Pamela Garpefors Trefaldighetskyrkan efter den omfattande skadegörelsen på kyrkans orgel.
Foto: Marcus Palmgren

Den gärningsperson som under natten till torsdagen tagit sig upp på orgelläktaren i Trefaldighetskyrkan har troligtvis använt en stege. Någon annan väg verkar osannolikt eftersom att dörren till trapphuset var låst.

– Jag är så tacksam att det inte blev några personskador, säger kyrkoherde Pamela Garpefors.

När hon under fredagen fått en klarare bild av omfattningen av skadorna på kyrkorgeln valde hon att åter öppna kyrkan.

– Jag vill sprida hoppets budskap genom att låta kyrkan vara öppen, säger hon.

5 bilder
Gärningspersonen hade med en balansakt tagit sig upp ovanpå kyrkorgeln.
Kyrkoherde Pamela Garpefors blickar ut över Trefaldighetskyrkans orgel.
enlarge

Ett femtontal orgelpipor förstördes under den nattliga skadegörelse och organisten Staffan Sundås hade under fredagen ännu inte hunnit testa hur resterande orgelpipor lät.

– Den här personen hade tömt en skumbrandsläckare inne i orgeln. Skum expanderar och då går det inte att spela, säger Pamela Garpefors.

– Ett par bänkar är skadade efter att personen kastat ner brandsläckaren.

En kristallkrona från 1700-talet skadades även den och gärningspersonen lyckades med en balansakt ta sig upp ovanpå orgeln där den sedan tog sig längst ut på kanten och slog eller sparkade loss en del av dekorationen.

För att förhindra att något liknande sker igen skärper församlingen sin bemanning och kyrkan kommer i fortsättningen aldrig att lämnas tom.

– Är kyrkan öppen så finns det personal här, säger Pamela Garpefors.

Samtidigt berättar hon hur kyrkans ordinarie program över julen inte drabbas av skadegörelsen utan det blir både julbön och julmässa på julafton.

– Vi får ändra lite i instrumenteringen för orgeln går nog inte att använda men i övrigt blir det som planerat, säger Pamela Garpefors.

Hon gläds över den kärlek som hon och kyrkan har fått av Karlskronaborna. Flera har kommit in i kyrkan för att se hur det har gått.

– Många har visat medkänsla och omtanke om personen som har gjort det här eftersom att den troligen inte mår särskilt bra, säger Pamela Garpefors.

Enligt uppgifter till BLT finns det en namngiven person utpekad för skadegörelsen.

– Vi har misstankar som pekar åt ett håll men vi har inte haft någon person frihetsberövad, säger Thomas Boking, inre befäl på polisen i Karlskrona.

Förutom grov skadegörelse försvann det en ljusställning i smide och ett par arbetsbyxor så den misstänkte gärningspersonen är även misstänkt för ringa stöld.