1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

EU-projektet fick 1,5 miljoner kronor för att hyra ut hus i skärgården.
Men hittills är den skattefinansierade satsningen ett fiasko.
Bara en person har flyttat ut. Och i slutet av juni tvingas han flytta tillbaka till fastlandet.
Karlskrona • Publicerad 18 januari 2002

Åtta månader har gått sedan EU-projektet Bebo skärgården lanserades. Karlskrona kommun och arbetsförmedlingen bidrog med 875 000 kronor och EU:s strukturfond, Mål 2-Öarna, med drygt 562 000 kronor.

Idén bakom projektet som löper fram till maj 2003 är glasklar: fler turister ska lockas till befintliga fritidshus och obebodda hus på Blekinges öar för att därmed öka antalet arbetstillfällen och få öarna att blomstra. När projektet är avslutat ska det ha skapat ett nytt företag med två anställda.

Fick nobben

I somras lanserade projektet med att provbo i skärgården.

Ett 20-tal familjer kontaktade projektet och ville flytta ut till främst Aspö under ett år för att därefter bestämma sig om skärgårdslivet var något för dem. Men hittills har bara en enda person fått chansen att provbo. Resten har fått nobben eftersom de husägare, vars hus står tomma under vinterhalvåret, inte vill hyra ut husen ett helt år.

- Problemet är att folk vill bo i sina hus under juli månad. Och de som vill provbo är naturligtvis intresserade av att provbo även på sommaren och inte bara under hösten, vintern och våren, säger Gun Lejhall som arbetar med projektet.

Projektets enda provboende flyttade in i september men måste lämna huset redan i slutet av juni då ägarna vill ha tillgång till sitt hus.

"Inget fisako"

Men Gun Lejhall tycker inte att projektet är ett fiasko:

- Absolut inte. I somras hade vi 730 gästnätter totalt sett, säger hon om de kortare uthyrningsperioderna.

Om drygt ett år ska målet 3 500 gästnätter vara uppnått.

Peter Wald, planeringsdirektör på länsstyrelsen, satt i den delegation som beslutade att ge Bebo skärgården pengar och han tycker inte heller att man kan kalla projektet för ett fiasko.

"Projektet måste prövas"

- Men vi insåg väl alla att det skulle bli svårt att lyckas uppnå alla delar i projektet. Men projektet behöver prövas och vi har inte sett slutresultatet ännu, säger Peter Wald.

Bebo skärgården har fått in 17 hus som kan hyras ut kortare perioder under kommande sommar.

Andrea Jilder
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.