1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Sjuksköterska prickas

Förlossningen blev utdragen och barnet drabbades av syrebrist.
Den nyfödda pojken fick sedan sex gånger mer dropp än vad som ordinerats.
En läkare och en sjuksköterska på Blekingesjukhuset kritiseras nu av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.
Karlskrona • Publicerad 2 januari 2002

Den nyfödda pojken fick förhöjd glukoshalt efter att ha fått 60 ml vätska under en timme. Sjuksköterskan misstolkade läkarens ordination, där det stod 60 ml under sex timmar.

Sjuksköterskan, som nu tilldelats en erinran av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, skyller misstaget på stress och underbemanning.

I sitt yttrande till HSAN skriver sjuksköterskan att det på intensivvården bara fanns tre sjuksköterskor och tre undersköterskor, och samtliga hade mycket att göra.

"Ingen av de andra hade vana av små barn, vilket i sig skapade en otrygg arbetsmiljö", skrev den nu prickade sjuksköterskan. Men förlossningen av pojken våren år 2000 gick fel redan från början. Barnet ville inte komma ut och dess tillstånd blev allt sämre.

Läkaren beslöt att anlägga en sugklocka, och flera dragningar gjordes utan framgång. Klockan släppte och nya försök gjordes. Till slut sprack livmodern.

Enligt den anmälan som föräldrarna gjort till HSAN begärde pappan att barnet skulle förlösas med kejsarsnitt.

Men läkaren ville avvakta ytterligare värkar och göra ett nytt försök med sugklockan. Till slut kallades dock bakjouren in som beslutade om ett akut kejsarsnitt.

Läkaren prickas inte av HSAN men får kritik för att försöken med sugklockan blev allt för utdragna:

"Ett tidigare akut snitt hade möjligen förbättrat (pojkens) status vid förlossningen", skriver HSAN i sitt beslut.

Den svåra förlossningen har gett mamman problem efter graviditeten. Föräldrarna vet ännu inte om pojken drabbats av något handikapp till följd av syrebristen.

Gunnar Svensson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.