Sjömärket som blivit en fara
Flackeken är 20 meter hög och det sägs bland Aspöborna att den är 300 år gammal. Den har stått på Aspö lika länge som Karlskrona har funnits. I eken sitter ett stort sjömärke som syns några meter ovanför trädet.
- Flackeken är ett gammalt sjömärke. Man seglade in österifrån till Karlskrona och kunde se eken. Nu använder fritidsbåtägare landmärket, men det sker nog inte ofta, säger Sven-Erik Löfgren, Aspöbo och pensionerad chef för Sjöfartsverkets södra område.
Enligt honom kan eken ha fått sitt namn från ödialekten, där "flacken" betyder fjärden.
Men nu tycks Flackeken ha gjort sitt. En av dess väldiga grenar kollapsade i söndags kväll vid tiotiden och rasade ner på en väg där trafiken effektivt hindrades.
- Min man och jag satt och tittade på tv när det sa "pang". Det bara blixtrade till så var parabolen borta. Den skadades tydligen av skakningarna i marken, säger Inga-Britt Sundgren.
Kunde inte lämna tomten
Hon och maken Karl kunde i går morse inte ta sig ut från tomten med bilen eftersom stora delar av den itusågade grenen har flyttats undan på deras tomt. En annan av husägarna vid eken, Lars-Tore Karlsson, säger att grenen väger 15 ton.
- Hålet i trädet efter grenen är så stort att man kan krypa in i det. Det har ruttnat inne i det och skulle en gren till falla så blir det över grannarna, säger han.
Trädet ser visserligen ut att hota Lars-Tore Karlssons hus mer, men han säger att trädets svaga lutning är främst åt andra hållet.
- Det har blivit obalans i trädet nu och de järnband som håller fast sjömärket äter sig in och håller på att strypa det, säger han.
Ett tungt beslut
Inga-Britt och Karl Sundgren bor mittemot trädet. Inga-Britt är orolig för vad som kan hända ifall hela trädet kollapsar och upprörs över att ansvarsdelen är långt ifrån solklar.
- Det är ett dödsbo som äger marken, men ägarna finns ju inte här. Kommunen gör inget eftersom det är privat mark. Vi står här som idioter och kan inget göra, säger hon.
Eftersom trädet är ett sjömärke är det Sjöfartsverkets ansvar. Regionschefen i Malmö heter Lennart Andersson.
- Det blir ett tungt beslut. Vi måste vänta på slutgiltigt besked om trädet är så sjukt att det måste bort, innan vi kan göra något, säger han.
Flackekens dagar tycks vara räknade. Det blir en epok som går i graven.
- Historiskt sett är det synd, men risken är ju att den trillar ner på någon granne, säger Sven-Erik Löfgren.