1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Sjätteklassare lärde sig om elsäkerhet

Det är en spänd grupp sjätteklassare på Lyckebyskolan som lyssnar på Kurt Bagan från KB Elinformation när han berättar om elens risker, men även dess nytta.
Undervisningen är en del av Affärsverkens strategi att öka barns kunskaper om elsäkerhet och hur man ska handskas med el..
Karlskrona • Publicerad 9 april 2002

KARLSKRONA

Eleverna ryggar tillbaka och grimaserar illa när Kurt Bagan berättar om några av de många elolyckor som drabbat barn och ungdomar, många med dödlig utgång.

Märkts för livet

Han visar också upp fotografier på personer som har märkts för livet på grund av att de inte har varit medvetna om, eller inte respekterat, riskerna med el.

Men barnen är också nyfikna, och de sträcker på sig lite extra för att se bättre när Kurt genomför några experiment, för att lättare förklara det han tidigare har talat om.

Skickar ström

Några rynkar på näsan när han skickar ström genom en korv för att visa vad som händer med en person som utsätts för elektricitet.

På bara några sekunder sprider sig en kväljande och illaluktande rök i rummet. Budskapet är lätt att förstå och går hem hos alla.

Minska risken

Målsättningen med informationen är att minska risken för elolyckor och skadegörelsen på belysningsstolpar och elskåp, som kostar kommunen stora pengar, och som även utgör en stor olycksrisk. Genom att öka förståelsen för elens betydelse, och lära sig att respektera den, hoppas Affärsverken komma till rätta med den här typen av problem.

Vuxna gör fel

Informationen riktar sig till eleverna i Karlskrona och Lyckeby, som går i klass fem och sex.

- Det är i den åldern som nyfikenheten är som störst och man tänker sig inte för innan man saboterar lyktstolpar eller elskåp, säger Lisbeth Hult från Affärsverken.

Målgruppen är i första hand eleverna, men Kurt Bagan hoppas också att detta är information som eleverna kan föra med sig hem. Han berättar att även vuxna gör fel ibland och handskas med el på ett farligt sätt.

Livsfarligt

Att till exempel fiska upp brödbiten ur brödrosten med en gaffel är rent livsfarligt, och det hjälper inte ens om man använder en smörkniv i trä. Är smörkniven det minsta fuktig är olyckan framme ändå, och katastrofen är ett faktum.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.