1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Sex till nio regioner ersätter länen

Som väntat kommer den parlamentariska Ansvarskommittén att föreslå att dagens 21 län slås ihop och bildar mellan sex och nio storregioner.
Karlskrona • Publicerad 27 januari 2007

Det framgick när utredningens huvudslutsats slutjusterades i veckan.

Som TT tidigare rapporterat försvinner enligt förslaget också landstingen. Nyinrättade regionparlament kommer att ta över sjukvårdsansvaret liksom makt från staten över den regionala utvecklingen.

Kriterierna för regionerna har varit att vart och ett bör ha ett invånarantal på minst en miljon, ett universitet med forskningsinriktning och helst ett universitetssjukhus, uppger Dagens Nyheter och SVT:s Aktuelltredaktion.

En möjlig regionindelning i sex delar innebär att hela Norrland blir en storregion. Svealand delas upp i en västlig och en östlig del, eventuellt med Stockholmsregionen utbrutet i en separat del. Östergötland kan bilda region tillsammans med Småland.

En tänkbar debatt uppstår förmodligen i Halland som enligt utredarna kan komma att delas mellan region Skåne och Västra Götaland. Även Blekinges, Gotlands och Gävleborgs tillhörighet kan bli en tvistefråga.

Utredningen presenteras slutgiltigt den 28 februari.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.