Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

SD:s ordförande polisanmäls efter minaret-inlägg

Riksdagsledamoten Magnus Manhammar (S), ordförande för Socialdemokraterna i Karlskrona polisanmäler Sverigedemokraternas ordförande i Karlskrona, Christopher Larsson, för hets mot folkgrupp. Detta efter ett inlägg på Facebook om den nya minareten i Karlskrona.
Magnus Manhammar (S) polisanmäler SD:s ordförande i Karlskrona, Christopher Larsson.
Magnus Manhammar (S) polisanmäler SD:s ordförande i Karlskrona, Christopher Larsson.

Socialdemokraterna skriver om anmälan i ett pressmeddelande:

”Inlägget kopplar samman den nya minareten med terrordåd. Det inleds med meningen ”En sorgens dag sker på fredag, då kommer minareten för första gången skandera ut över Karlskrona att ’Allah är stor’, samma fras ’Allah akhbar’ som islamister skriker när de spränger sig i luften”.

– Jag tycker det är djupt olyckligt och mycket allvarligt när politiker sprider hat mot oskyldiga människor, och någonstans måste vi säga ifrån, säger Manhammar till BLT.

Vad är det framför allt du reagerar mot i inlägget?

– Christopher Larsson försöker utmåla miljontals människor som terrorister. Att göra det är ett hatbrott och det bör lagföras.

Manhammar berättar att han fick en klump i magen när han såg inlägget.

– Jag känner en oro över den eskalerande, och allt hårdare, retoriken som vi sett på senare år. Jag kände direkt att detta är fel och funderade på vad jag kan göra. Just nu diskuteras lagen om hets mot folkgrupp ganska mycket i riksdagen. Då drog jag kopplingen direkt att det här är något som behöver polisanmälas.

BLT har i tidigare artiklar uppmärksammat Facebookinlägget.

Christopher Larsson är på semester och BLT når honom via Facebook. Så här skriver han:

– Det har kommit till min kännedom att jag blivit polisanmäld för hets mot folkgrupp efter ett inlägg som publicerats den 1 november 2017. Personligen anser jag att jag inte gjort något fel, men vill ändå passa på att be om ursäkt till de personer som kan ha tagit illa vid sig med anledning utav denna publicering.

- Jag välkomnar en polisutredning och kommer vara polisen så tillmötesgående samt behjälplig jag kan vara. I nuläget har jag inga fler kommentarer, utan jag kommer att invänta vidare information, samt eventuell utredning från polisens sida, skriver han på Facebook.

Även Björn T Nurhadi, ordförande för SD Blekinge, välkomnar en eventuell polisutredning.

– Jag är ju ingen jurist och jag kan bara välkomna att få se hur polisen agerar i frågan.

Hur ser du på själva inlägget?

– Jag ser inget fel i sak, men jag tycker att han uttrycker sig väldigt plumpt och han håller sig inte till ämnet. Inlägget spretar och han sätter inte frågan i rätt kontext. Diskussionen om minareten handlar inte om religionsfrihet, vi är positiva till religionsfrihet. Frågan om minareten handlar om vad som utropas och att det kan väcka tråkiga minnen hos dem som flytt från terror, säger Björn T Nurhadi.

Läs också: Experten om SD:s inlägg