1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

SD-ledaren frias även av hovrätten

SD-ledaren åtalades för hets mot folkgrupp, men friades i tingsrätten. Under onsdagen meddelade hovrätten att man fastställer tingsrättens domslut utan några ändringar.
Christopher Larsson och advokat Tommy Nilsson inför huvudförhandlingarna i Tingsrätten.
Foto: Marcus Palmgren

Hovrätten konstaterar att det Facebook-inlägg som Christopher Larsson (SD) publicerade i november visserligen är generaliserande på ett sätt som måste anses nedsättande för muslimer.

Men man menar att det spritts i en politisk kontext och ”får – trots de nedsättande inslagen – anses ha haft som övergripande syfte att kommentera en händelse som engagerat många och som diskuterats flitigt. Det har inte gått ut till en bred allmänhet utan till personer som följde Facebooksidan. Sett i sitt sammanhang och vid en helhetsbedömning finner hovrätten att det inte kan anses ha varit vare sig nödvändigt eller proportionerligt att inskränka Christopher Larssons yttrandefrihet i detta fall.”

Det var den 17 november som Christopher Larsson (SD) skrev Facebookinlägget som blev en nationell nyhet. Inlägget på sidan ”Sverigedemokraterna i Karlskrona” var ett svar på att Karlskrona kommun gett klartecken för böneutrop och uppförande av en minaret i Karlskrona.

I inlägget jämför han böneutropet med vad ”islamister skriker när de spränger sig i luften.” Han beskrev också minareten som symbol för kvinnoförtryck och att moskén i Kungsmarken innebär ett samhälle mot medeltiden.

Det hela polisanmäldes av riksdagsledamoten Magnus Manhammar (S) och Christopher Larsson blev sedermera åtalad för hets mot folkgrupp.

Han friades i Blekinge tingsrätt den 14 januari, men åklagare Marie Lindström överklagade då till hovrätten.

Inför hovrättsförhandlingarna sa Christopher Larssons advokat Tommy Nilsson så här till BLT:

– Jag säger som jag gjorde redan när överklagandet kom. Att vi är förvånade över att tingsrättens beslut överklagats och att jag är övertygad om att hovrätten kommer till samma slutsats som tingsrätten gjorde.

Försvaret har konstant pekat på att Christopher Larssons inlägg inte handlar om muslimer i allmänhet, utan islamistiska extremister.

Läs mer

Bostad

Bostad: I Blekinge hittade kändisparet sitt drömhus

”Det ska bli vår plats för rekreation och vila”

Misstänkt människorov

Beslut: Misstänkt 21-åring ska stanna i häkte – så förklarar han blodspår i lägenhet

Även 22-åring har överklagat till hovrätten

Sport

KHK-spelarna erbjuds kortare kontrakt

Erik Belin om lagbygget och istiderna

Fastigheter

Anrika restauranglokaler svårsålda – mäklaren ger upp

”Dags att kasta in handduken”

Infrastruktur

Stena Line satsar på ny färjelinje från Blekinge

"Vi har redan en av våra mest framgångsrika linjer där”

Misstänkt människorov

Åklagarbyte igen i utredning om kidnappning – detta har hänt

En vecka har gått sedan polisen började söka efter den försvunne mannen