GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

SD-förslag: ”Patienter ska betala för tolkning”

Sverigedemokraterna vill göra tolkning till en egenavgift för patienter som bott i Sverige mer än två år.
Partiet pekar särskilt ut arabiska som mest kostsamt för regionen.
Blekinge • Publicerad 31 maj 2019
Björn T Nurhadi (SD) vill att personer som bott mer än två år i Sverige ska betala sin tolk själv om det behövs tolkning vid sjukvårdsbesök.
Björn T Nurhadi (SD) vill att personer som bott mer än två år i Sverige ska betala sin tolk själv om det behövs tolkning vid sjukvårdsbesök.
Foto: LENA EHRING

Sverigedemokraterna har lagt en motion till Region Blekinge med förslag om restriktioner för gratis tolk inom sjukvården.

Partiet menar att det är ett rimligt krav att patienter, som bott i Sverige i mer än två år, ska kunna föra ett enkelt samtal på svenska om sina besvär när han eller hon kommer till sjukvården.

Men om så inte är fallet och det är befogad med tolkhjälp. Då ska den kostnaden falla på patienten och inte på sjukvården, menar Björn T Nurhadi, Camilla Karlman och Göran Eklund som skickat in motionen.

– Inhyrning av tolkar är ett problemområde för regioner och landsting i dagsläget. Det brister både hos tolkbyråerna och hos patienterna. Det är inte ovanligt att patienterna inte dyker upp på sina besök och då står sjukvården med kostnader för tolkarna helt i onödan, skriver de.

Nu vill Sverigedemokraterna att regionfullmäktige ger regiondirektören i uppdrag att utreda möjligheterna att göra tolkning till en egenavgift för patienter som bott i Sverige i mer än två år.

– Det blir en knuff i rätt riktning för nysvenskar och lyfter bort den ekonomiska belastningen för Region Blekinge, skriver SD i sin motion.

Simone HansenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.