1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Satsning på att våga prata

– Det går att leva med svåra psykiatriska diagnoser, jobba och ha ett bra liv, menar Anita Sjödahl, samordnare på Region Bleking.
Karlskrona • Publicerad 1 oktober 2019
Mikaela Eriksson,  Krister Andersson, Anita Sjödahl, Laila Johansson, Bert Bengtsson och Kristoffer Olsson, från Region Blekinge, kommuner och studieförbund.
Mikaela Eriksson, Krister Andersson, Anita Sjödahl, Laila Johansson, Bert Bengtsson och Kristoffer Olsson, från Region Blekinge, kommuner och studieförbund.Foto: Staffan Lindbom

Men hon framhåller också hur viktigt det är att lyfta fram problematiken för att man ska kunna hantera den tidigt, när psykisk ohälsa allmänt betraktas krypa ner i åldrarna.

– Det skiljer också mellan pojkar och flickor. Pojkarna är mer utåtagerande, för flickor visar det sig oftare genom ätstörningar och självskadebeteenden. De kanske mer sitter tysta i sin hörna, vill vara för sig själva med känslan av att ”ingen älskar mig för att jag är så konstig”, säger Anita Sjödahl.

Hon och hennes kollegor från bland annat regionen, kommunerna och Studieförbundet Vuxenskola, står bakom psykiatriveckan för nionde året i rad.

– Att kunna känna igen tecken hos en person som mår dåligt och som ytterst kanske svävar i livsfara borde vara något alla skulle lära sig. Ungefär som att kunna första hjälpen och insatser vid hjärt- och lungräddning, tycker Krister Andersson, vårdutvecklare på Region Blekinge.

– Vad det gäller folkhälsan i stort bland svenskar har den aldrig varit bättre. Men det gäller inte psykisk ohälsa, tvärtom. Det är bland de största utmaningarna vi har, säger Kristoffer Olsson, samordnare på Karlskrona kommun.

Fakta

Psykiatriveckan

Den sparkar igång med en heldag redan på lördag på Västra Mark med fotboll ”Utan hets”, ungdomsturnering och sedan medverkan från kampanjen i samband med seniormatchen FK Karlskrona - Dalstorps IF. Sedan fortsätta det i hela länet under kommande vecka.

Bland föreläsarna syns Eric Donell, Hasse Brontén och Olga Persson (om sexuellt våd) och aktiviteter pågår i samtliga länets kommuner fram till 13 oktober.

Se fullständigt program: https://regionblekinge.se/halsa-och-vard/psykiatriveckan-2019.html

Mats BlennowSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.