1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

"Sänkt straffålder är inte lösningen"

Att hota med straff är inte lösningen för att komma åt brott bland barn. Andra vägar måste hittas, menar barnombudsmannen, Lena Nyberg:
- Först och främst måste vi fundera på vad som egentligen hänt i samhället, säger hon.
Karlskrona • Publicerad 26 april 2003

BO Lena Nyberg håller inte med om att en sänkt straffålder är rätt väg att gå för att komma åt problemet att barn begår brott. Hon anser att en polisutredning ändå kan ske, även om det inte blir någon straffpåföljd.

- Att hota med straff är på intet sätt lösningen. Barn som begår brott behöver andra former av hjälp och stöd, säger Lena Nyberg.

- Men helt klart behövs det nya former av insatser. Det är ju absurt att 12-13-åringar förekommer i polisutredningar om inbrott och rån.

Vad som gjort att allt yngre unga begår brott går inte att ge ett enkelt svar på. Men barn som begår brott vill bli sedda och de har inte lärt sig vad som är rätt och fel. Där finns föräldraansvar. Men också en samhällsstruktur som gjort att många föräldrar inte känner att de räcker till.

- Det är bara föräldrarna som kan ta ansvar för att det trots allt blir tid med barnen. Men samhället måste också se till att ge föräldrarna en chans att göra det. Vi måste alla fundera på vad som hänt, varför barn hamnar i brott, säger Lena Nyberg.

Hon konstaterar också att skola, socialtjänst, polis och föräldrar måste se över vilka insatser som sätts in. För resurserna finns, poängterar hon:

- I vårt samhälle så finns det massor med bra resurser. Men det saknas samverkan. Det är uppenbart att resurserna inte används på rätt sätt.

goran.lindh@blt.se

0455-772 38

Göran Lindh
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.