1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Sågverk går i konkurs

Sågverket AKE Timber i Holmsjö går i konkurs. Bakom konkursen ligger ett infekterat bråk med den tidigare ägaren.
Karlskrona • Publicerad 18 oktober 2002

Den 1 maj i år köpte Åbyfors Förvaltning AB sågverket i Holmsjö och sågverket bytte namn till AKE Timber AB.

De nya ägarna satsade stort på att förbättra sågen och personal nyanställdes. Så sent som i slutet av augusti gick företaget ut och annonserade efter ny personal. I annonsen skrev man bland annat att "Vi står inför en expansiv period...".

Men nu går alltså företaget i konkurs.

Redan i juli restfördes den första skatteskulden hos Kronofogdemyndigheten och därefter har skatteskulden bara ökat. När en avstämning gjordes nu i oktober var skatteskulden uppe i 440 585 kronor.

Platschefen ovetande

- Efter en utredning har vi konstaterat att bolaget saknar tillgång för att betala skulder och anses därför vara i obestånd, säger kronofogde Christer Hildrup.

Han lämnade i går in en konkursansökan till Blekinge tingsrätt.

Platschefen på AKE Timber kände i går inte till konkursansökan och ville inte lämna några kommentarer.

Efter flera påringningar valde vd Bengt Lindwall sent i går eftermiddag att lämna en kommentar i ett pressmeddelande.

Han skriver: "Bolaget kommer att försätta sig självt i konkurs och inte avvakta den utsatta förhandlingen".

Falska garantier

Bengt Lindwall skyller konkursen på företagets tidigare ägare. Han menar att de garantier som gavs vid köpet gjorde att det inte fanns anledning till annat än framtidstro kring sågverket. Men garantierna var inte verkliga.

Förre ägaren anmäld

"Istället var bolaget och dess verksamhet totalt urholkad och de tidigare boksluten innehöll grava felaktigheter. Förutsättningar för en likvid och sund verksamhet saknades, trots fulla orderböcker och en till synes god framtida konjunktur" skriver Bengt Lindwall i pressmeddelandet.

Ägarna till AKE Timber har enligt pressmeddelandet polisanmält den tidigare ägaren för bokföringsbrott och för miljöbrott. Det har även gjorts en anmälan om avtalsbrott.

"Vi beklagar djupt den uppkomna situationen med utgångspunkt från den mycket lojala och duktiga personalen, likaså beklagar vi de leverantörer som drabbas", skriver Bengt Lindwall.

Han avslutar pressmeddelandet med: "Så länge den rättsliga prövningen pågår har vi som ägargrupp inga ytterligare kommentarer i ärendet".

BLT sökte i går den tidigare ägaren för en kommentar, men utan framgång.

Pernilla Östlund
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.