Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Så väljer du rätt högskoleutbildning

Ansökningstiden till höstterminens högskoleutbildningar börjar i mars. Här delar studievägledarna på Blekinge tekniska högskola med sig av sina bästa tips inför valet av utbildning.
Karlskrona • Publicerad 27 februari 2020
Studievägledarna på Blekinge tekniska högskola delar med sig av sina bästa tips.
Studievägledarna på Blekinge tekniska högskola delar med sig av sina bästa tips.Foto: Mattias Mattisson

Det är svårt att ge generella svar när det gäller ansökan till högskolan eftersom alla är unika och har olika bakgrunder. Här delar studievägledarna på Blekinge tekniska högskola med sig av sina bästa tips.

Viktiga datum

Annons

Det är viktigt att hålla reda på sista datum för komplettering och datum för att svara på om du vill ha din utbildnings- eller reservplats. Flera viktiga datum hittar du på antagning.se under fliken ”Viktiga datum”.

Att söka

Du söker både kurser och program på antagning.se. För att kunna söka måste du uppfylla grundläggande behörighet, vilket krävs för alla utbildningar. Oftast måste du också ha en särskild behörighet. Den skiljer sig beroende på vilken utbildning du ska söka. Det kan till exempel vara behörighet i matematik och fysik om du ska söka till en teknisk eller naturvetenskaplig utbildning. Du kan uppnå behörigheten på olika sätt. Mer information om det hittar du under fliken ”Det här gäller för dig som gått...” antagning.se.

Välja utbildning

Studierna brukar fungera bäst om du väljer en utbildning som du är intresserad av. Men du kanske även bör titta på hur arbetsmarknaden ser ut, till exempel vilken lön som gäller eller hur arbetsmiljön och arbetstiderna är. Allt beror på vad som är viktigt för dig.

Vill du diskutera ditt studieval rekommenderar studievägledarna att du bokar ett samtal med en studie- eller yrkesvägledare. Dem hittar du på högskolor, gymnasieskolor och på vuxenutbildningar. Om du inte har full behörighet utan behöver komplettera din gymnasieutbildning rekommenderar studievägledarna att du kontaktar vuxenutbildningen.

Frågor att ställa dig själv

Du bör ställa dig frågan ”vad är viktigt för mig?” Är det att arbeta med det du är intresserad av eller vill du ha ett arbete som ger hög lön? Vill du satsa på en lång eller kort utbildning? Vill du studera på hemorten eller kan du tänka dig att flytta? Det är viktigt att göra ett medvetet val, att läsa på om vad utbildningen handlar om och även att tänka på att efter utbildningen väntar arbete inom det valda området.

Kurser eller program?

Det är svårt att uttala sig generellt. Kurser är kortare, till exempel några veckor, medan ett program är två till sex år. Kurser ger därför stor frihet men innebär också att du måste söka flera kurser om du vill studera på heltid. Kurser kan dock passa bra om du vill arbeta samtidigt. Men det är viktigt att inse att studerar du på heltid, vare sig det är kurser eller ett program, så innebär det minst 40 timmar per vecka. Kurser är också en bra möjlighet om du vill fortbilda eller bredda dig inom ditt yrkesområde. Vill du studera till en examen är det oftast enklare att studera ett program – då finns en färdig plan för dina studier. För vissa yrkesexamina, till exempel till lärare eller ingenjör, går det inte att läsa kurser utan det krävs att du går ett program.

Annons

Ställ frågor på plats

Ett tips är också att besöka Blekinge tekniska högskolas öppet hus lördagen den 28 mars mellan klockan 11:00 och 15:00. Då kan du träffa både studenter och lärare och kan ställa alla dina frågor till skolans vägledare som finns på plats.

Om du är osäker

Många är osäkra. Därför rekommenderar studievägledarna dig att diskutera och bolla dina tankar och idéer med vänner, familj eller andra. Du kan också ta kontakt med en studie- och yrkesvägledare. På bland annat saco.se/studieval finns det tips på vilka frågor du ska ställa dig själv inför valet.

Antagning

Det går inte att få veta i förväg om du kommer in eller inte. Alla som har sökt en utbildning får besked samtidigt, till exempel i mitten av juli inför höstens terminsstart. Det som avgör om du kommer in på utbildningen är hur många platser som finns, hur många som söker och hur höga betyg du har. Är det fler sökande än vad det finns platser, måste ett urval göras. På vissa utbildningar kan det vara mycket stark konkurrens. 

Ett tips är att göra högskoleprovet – det kan öka dina chanser att komma in på utbildningen. För att få en liten vink om hur lätt eller svårt det är att komma in på en utbildning kan du titta på tidigare års antagningsstatistik på antagning.se

Fakta

Informativa länkar

• Information om anmälan, viktiga datum och behörighet finns på fliken ”Så funkar det” på antagning.se

• Tester och tips för att välja utbildning:

https://arbetsformedlingen.se/for-arbetssokande/yrken-och-studier

https://www.saco.se/studieval/

• Arbetsförmedlingens prognoser för arbetsmarknadens utveckling den närmaste tiden:

https://arbetsformedlingen.se/for-arbetssokande/yrken-och-studier/framtidsutsikter/var-finns-jobben

Stina PetterssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons